Share

Serghei Lavrov: Occidentul se comportă periculos. Eliminăm orice dependență de el

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat după discuţiile avute cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Antalia (Turcia), că Occidentul se comportă periculos

În conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, Lavrov a spus, conform Reuters, că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulţi ani, şi că aceia care furnizează arme în Ucraina şi mercenarilor de acolo „ar trebui să înţeleagă că vor purta responsabilitatea acţiunilor lor”.

„Aceste ţări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”, a insistat el, evocând în special livrările de rachete aer-sol portabile şi riscul utilizării lor împotriva „aviaţiei civile”.

„Unde vor ajunge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o întrebare pe care le-o punem colegilor noştri din UE”, a adăugat ministrul rus.

Referitor la discuţiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat că a prezentat propunerile Rusiei şi doreşte un răspuns.

Potrivit ministrului de externe rus, preşedintele Vladimir Putin nu ar refuza o întâlnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta subiecte „specifice”.

Potrivit agenției EFE, Lavrov a exclus „orice fel de dependenţă viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv că „ştim că ne va trăda din nou, aşa cum îşi trădează propriile sale valori”.

Rusia nu a folosit niciodată petrolul şi gazele sale ca armă şi va avea întotdeauna pieţe pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

„Nu vreau să cred şi nu cred că ar putea începe un război nuclear”, a răspuns Serghei Lavrov unie întrebări adresate de junrliști. Totodată, conform ministrului rus, zvonurile despre un potenţial atac rus împotriva statelor baltice „par să fie farse vechi”.

Întâlnirea din Antalia, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

Citește și:

Leave a Comment