Share

MApN: Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainiene

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a confirmat că pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainiene.

Conform Ministerului Apărării Naționale (MApN), „cu privire la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel ‘nu iau parte la confruntări’, facem următoarele precizări: Afirmaţia este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainiene. Cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainiene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie – prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgenţă în România”.

Ministerul român al Apărării menţionează că „a comunicat cu maximă transparenţă situaţia acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autorităţile române a normelor legislative naţionale şi internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, fapt cunoscut, cu siguranţă, de reprezentanţii Federaţiei Ruse”.

Aeronava respectivă a fost returnată autorităţilor ucrainiene, fără armament la bord, iar în prezent nu se mai află pe teritoriul României.

Potrivit MApN, şi situaţia celor 14 elicoptere ucrainene civile ajunse în România a fost comunicată „în mod transparent şi oportun”.

„Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, jud. Braşov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităţilor române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marţi, 8 martie, şi miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinaţia finală”, menţionează oficialii MApN.

Miercuri, 9 martie 2022, Ministerul rus al Apărării, a susţinut că unele avioane militare ucrainiene au fost relocate în România.

Citește și:

Leave a Comment