Share

Fitch: „Un default suveran este iminent” pentru Rusia

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei în zona nerecomandată pentru investiţii, adăugând că în opinia sa intrarea Rusiei în incapacitate de plată este „iminentă”.

La fel ca şi celelalte mari agenţii de rating, S&P Global Ratings şi Moody’s, Fitch a plasat la începutul lunii martie ratingul Rusiei în zona “junk” (-nerecomandat pentru investiţii-nr.), unde sunt ţările care sunt considerate în pericol de a nu-şi putea rambursa datoriile.

Însă marţi, Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei, de la „B” până la „C”.

Conform Reuters, pe scara de evaluare utilizată de Fitch, un rating de tip „C” este cu doar o treaptă peste „default” (nr. – incapacitate de plată). În urma deciziei de marţi, Fitch a coborât ratingul Rusiei la nivelul „Ca” atribuit de Moody’s.

„Ratingul «C» reflectă opinia Fitch că un default suveran este iminent”, a informat agenţia de evaluare într-un comunicat de presă. Fitch a adăugat că noua retrogradare a venit ca urmare a evoluţiilor din ultimele zile care „au subminat şi mai mult disponibilitatea Rusiei de a asigura serviciul datoriei guvernamentale”.

SUA şi Marea Britanie au anunţat marţi o interdicţie cu privire la importurile de energie din Rusia, în cazul SUA interdicţia intrând în vigoare imediat iar în cazul Marii Britanii importurile de petrol din Rusia vor fi eliminate treptat până la finele anului.

Dacă Rusia ar intra în incapacitate de plată acesta ar fi o premieră după criza din 1998.

Citește și:

Leave a Comment