Share

Rusia se retrage din acordul de export al cerealelor ucrainiene prin Marea Neagră

Oficialii ruși de la Kremlin au anunțat țara lor nu mai participă la acordul de export al cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră. Este de așteptat o creștere a volumului de cereale transportat prin portul Constanța, dar și noi presiuni în zona canalului Dunării dragat de Ucraina la granița cu România.

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud, după o perioadă de la începutul războiului în care Rusia impusese o blocadă.

Acordul a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de mai multă vreme că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră nu mai sunt valabile de astăzi. Din păcate, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu a fost încă implementată, aşa că efectele lor încetează”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Moscova reclamase de mai multe ori că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină în continuare obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a formulat o serie de cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate. „Imediat ce partea privind Rusia a acordurile este îndeplinită, partea rusă va reveni la implementarea acordului. Imediat”, a afirmat Peskov.

Rusia a acuzat astăzi Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Conform surselor ruse, pentru atac s-au folosit drone, iar exploziile au ucis doi oameni. Peskov a susţinut însă că decizia privind acordul nu are legătură cu acest „act terorist”, pe care l-a pus pe seama Ucrainei. „Sunt evenimente absolut fără legătură. Chiar înainte de atac această poziţie (n.n. – cu privire la exporturile prin Marea Neagră) a fost anunţată de preşedintele Putin”, a spus purtătorul de cuvânt.

Forţele armate ucrainene au sugerat că incidentul ar putea fi o provocare din partea Rusiei, însă presa din Ucraina a citat surse neidentificate potrivit cărora în spatele atacului se află serviciul de securitate ucrainean.

Citește și:

Leave a Comment