Share

Renault dă lovitura de grație unui furnizor din Franța

Grupul Renault SA a obținut acceptul guvernului de la Paris pentru a nu mai susţine prin contracte o uzină de componente auto din Franţa.

În pofida criticilor venite de la sindicate şi autorităţile locale, oficialii Renault au decis să întrerupă colaborarea cu uzina de componente Jinjiang SAM care trece printr-o perioadă foarte dificilă.

„Nu există o ofertă credibilă de preluare. Am lucrat timp de mai multe luni cu angajaţii şi autorităţile locale în încercarea de a găsi o soluţie”, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, pentru postul de radio France Info.

Reacţia ministrului vine la o zi după ce Renault a informat că a decis să nu mai plaseze noi comenzi către Jinjiang SAM dând lovitura de graţie acestei uzine deoarece era singurul său client. În schimb, Renault a decis să susţină un alt producător de piese din aluminiu.

„Există o realitate economică şi tehnologică şi aceasta este să trecem de la motoarele pe combustie internă la vehiculele electrice, iar acestea au nevoie de patru ori mai puţină fontă”, a spus Le Maire. Acesta a precizat că statul a pus la punct un fond pentru sprijinirea a aproximativ 15.000 de lucrători din sectorul topitoriei.

În ultima perioadă, constructorii auto francezi au început să fie presaţi de guvernul de la Paris să îi susţină pe furnizorii locali de componente şi uzinele lor. În luna aprilie a acestui an directorul general al Stellantis, Carlos Tavares, a fost nevoit să revină asupra unei decizii anterioare care viza transferul producţiei de motoare de la o uzină din Franţa către una din Ungaria.

Anul trecut, Renault a primit un împrumut garantat de statul francez în valoare de cinci miliarde de euro pentru a trece de cea mai gravă perioadă a pandemiei iar noul director general de la Renault, Luca de Meo, aplică un plan de relansare care include reduceri de cheltuieli şi restructurări de personal.

Soarta topitoriei Jinjiang SAM va fi decisă vineri de un tribunal comercial însă Renault a anunţat că are serioase îndoieli cu privire la un plan de salvare a uzinei şi a celor aproximativ 300 de locuri de muncă.

Leave a Comment