Share

Primăria Capitalei pregătește o nouă taxă care ar putea intra în vigoare pe 1 noiembrie

O nouă taxă destinată colectării sumelor necesare acoperirii împrumutului destinat cofinanţării proiectului de finalizare a staţiei de epurare Glina se află pe ordinea de zi a Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 24 octombrie.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) ar putea adopta joi, 24 octombrie, cuantumul taxei municipale pentru apa uzată faza 2, în valoare de 0,07 lei/m3. Taxa va fi colectată de SC Apa Nova Bucureşti, în numele şi pentru municipalitate. Ea va fi percepută persoanelor fizice şi juridice care beneficiază de serviciile de canalizare furnizate de SC Apa Nova Bucureşti SA.

„Se aprobă componenta taxei municipale pentru apă uzată, denumită taxa municipală pentru apă uzată faza 2 (TMAU Faza 2) destinată pentru acoperirea serviciului datoriei împrumutului de până la 75.000.000 euro contractat de către Municipiul Bucureşti de la Banca Europeană de Investiţii pentru cofinanţarea proiectului «Finalizarea Staţiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti – Etapa II» şi pentru rambursarea împrumutului, inclusiv comisioanele băncii la care se va deschide contul special pentru colectarea taxei. (…) Se aprobă cuantumul taxei municipale pentru apa uzată faza 2, în valoare de 0,07 ron/m3”, prevede proiectul care va fi dezbătut de CGMB..

Potrivit acestuia, TMAU Faza 2 va intra în vigoare începând cu 1 noiembrie şi va fi aplicabilă pe durata desfăşurării contractului de finanţare încheiat cu Banca Europeană de Investiţii.

Taxă actualizată anual

Cuantumul taxei se va actualiza anual, în conformitate cu prevederile Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform referatului de aprobare al proiectului, municipalitatea implementează proiectul „Finalizarea Staţiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti – Etapa II”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Pentru acoperirea serviciului datoriei publice locale aferente Fazei 1 a fost instituită taxa municipală pentru apă uzată, prin hotărârea CGMB nr. 317/2008, în baza principiului „poluatorul plăteşte”.

Cuantumul TMAU Faza 2 pentru anul 2019 s-a calculat de Direcţia Generală Management Proiecte cu Finanţare Externă, pe baza documentelor transmise de SC Apa Nova Bucureşti SA şi estimărilor de sume referitoare la serviciul datoriei publice locale aferent împrumutului, care se vor plăti către BEI în anul curent, în conformitate cu prevederile contractului de finanţare din noiembrie 2017.

Trebuie menționat faptul că în aceeași ședință a CGMB ar putea fi aprobată și vinieta de acces a autovehiculelor în București sau zona centrală a Capitalei, în funcție de norma de poluare a acestora. Practic, PMB pregătește în aceeași ședință o lovitură financiară de milioane de euro anual în special pentru bucureșteni, dar, având în vedere că vinieta Oxigen se aplică și cetățenilor din alte orașe, restului românilor care posedă mașini.

Citește și:

Leave a Comment