Share

Președintele SUA: Închid spaţiul aerian american pentru zborurile ruseşti. Putin este mai izolat ca oricând

În discursul său anual despre ”Starea Uniunii”, președintele SUA, Joe Biden a anunțat închiderea spațiului aerian american pentru avioanele rusești, dar și deblocarea 60 mil. barili de petrol.

Guvernul american a anunţat aseară o interdicţie a zborurilor ruseşti în spaţiul aerian american, urmând măsuri similare luate de Uniunea Europeană şi Canada după invazia Rusiei în Ucraina.

„Anunţ că ne vom alătura aliaţilor noştri. Închizând spaţiul aerian american pentru toate zborurile ruseşti, izolând şi mai mult Rusia şi adăugând o presiune suplimentară asupra economiei sale”, a declarat președintele Joe Biden în discursul său despre Starea Uniunii.

Ordinele Administraţiei Federale a Aviaţiei din cadrul Departamentului american al Transporturilor vor intra în vigoare până la sfârşitul zilei de miercuri şi vor suspenda operaţiunile tuturor aeronavelor deţinute, certificate, operate, înregistrate, închiriate sau controlate de, pentru sau în beneficiul unei persoane care este cetăţean rus.

Aceasta include zborurile de pasageri şi de marfă, precum şi zborurile regulate şi cele charter.

Tot aseară, United Airlines a anunţat că a suspendat temporar zborurile deasupra spaţiului aerian rusesc, alăturându-se altor mari transportatori americani care au luat această măsură.

United continuase să survoleze spaţiul aerian rusesc pentru a opera unele zboruri spre şi dinspre India în ultimele zile. Delta Air Lines, American Airlines şi United Parcel Service au confirmat săptămâna aceasta că au oprit zborurile deasupra Rusiei.

În ultimele zile, zborurile ruseşti au fost interzise în cea mai mare parte a destinaţiilor din SUA din cauza interdicţiilor de utilizare a spaţiului aerian canadian şi european. Unele guverne străine s-au întrebat în privat de ce Statele Unite nu au acţionat mai repede pentru a interzice avioanele ruseşti, la fel ca şi unii parlamentari americani.

Petrol din rezervele strategice ale SUA

Preşedintele SUA a anunţat și că SUA vor debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a stabiliza piaţa după invazia Rusiei în Ucraina. Din nefericire cantitatea este infimă raportat la consumul mondial de petrol.

„SUA au lucrat cu alte 30 de ţări pentru a debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezerve din întreaga lume. America va conduce acest efort, deblocând 60 de milioane de barili de petrol”, a declarat preşedintele american în faţa membrilor Congresului.

El a adăugat că Washingtonul este „pregătit să facă mai mult dacă este necesar”. De asemenea, a spus că cea mai mare prioritate a sa este să ţină preţurile sub control.

Putin, catalogat drept dictator

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a atacat dur pe liderul rus Vladimir Putin, numindu-l un „dictator” care este acum izolat de lume mai mult ca oricând.

Vladimir Putin „s-a înşelat”, „suntem pregătiţi, suntem uniţi”, a spus Biden în primul său discurs despre Starea Uniunii la Washington, cerând Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care „nu se teme de nimic”.

Preşedintele rus „a crezut că Occidentul şi NATO nu vor răspunde”. Dar „Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii”, deoarece în lupta împotriva „autocraţiei”, „democraţiile sunt pregătite”, a adăugat el, enumerând sancţiunile fără precedent care s-au abătut asupra Rusiei după invazia din Ucraina.

Totuşi, „dacă dictatorii nu plătesc preţul pentru agresiunea lor, ei provoacă şi mai mult haos”, a avertizat cel de-al 46-lea preşedinte din istoria SUA referindu-se la liderul de la Kremlin.

El i-a ameninţat pe oligarhii ruşi cu confiscarea „iahturilor, apartamentelor de lux şi a avioanelor lor”, un grup operativ al Departamentului de Justiţie al SUA urmând să se axeze pe urmărirea penală a activităţilor criminale ale acestora.

Biden a promis că Putin va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung.

Citește și:

Leave a Comment