Share

UE ar putea crea un „scut” tarifar pentru marii consumatori de gaze

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor discuta despre crearea „unui scut” pentru companiile europene mari consumatoare de gaze.

„Scutul” tarifar, care ar trebui să protejeze companii din Europa mari consumatoare de gaze, va fi unul dintre pricipalele subiecte care vor fi abordate în discuțiile de astăzi dintre miniştrii de Finanţe din UE care se întâlnesc într-o reuniune virtuală convocată de Franţa.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a explicat într-un interviu pentru postul de radio France Info că, împreună cu colegii săi, va face tot posibilul pentru a stabili un sistem european de protecţie în contextul escaladării preţurilor, provocată de războiul din Ucraina.

Concret, se are în vedere „un scut tarifar” pentru anumite companii care consumă multe gaze şi pentru care aceste scumpiri pot să pună probleme de competitivitate pe pieţele internaţionale.

Le Maire a estimat că va fi „o mică majorare a preţurilor” din cauza tensiunilor pe pieţele de energie, ca urmare a conflictului, şi a recunoscut că nu s-a decis includerea în sancţiunile pentru Moscova a suspendării vânzărilor sale de gaze şi petrol – principala sursă de venituri – pentru că acest scenariu „este foarte complicat pentru anumite ţări europene”.

În acest sens, a explicat că, dacă ar fi fost după Franţa, „probabil am fi mers mai departe” în această privinţă. Dar Franţa depinde în proporţie de 20% de gazele ruseşti pentru aprovizionare, în timp ce alte state din centrul şi estul Europei depind 100%.

Pe de altă parte, Le Maire a exclus o plafonare a preţurilor carburanţilor în Franţa. El a subliniat că Executivul său deja a alocat 17 miliarde euro pentru a limita scumpirile la persoane fizice şi companii la gaze şi electricitate. Acesta s-a arătat, însă, în favoarea prelungirii “acestor scuturi tarifare” pentru gaze şi electricitate dincolo de perioada pentru care au fost concepute.

Citește și:

Leave a Comment