Share

Premier bulgar: Turiştii români au adus pesta porcină. Se plimbă, mănâncă şi aruncă gunoaie

Premierul bulgar Boiko Borisov consideră că pesta porcină a fost adusă în țara sa de turiștii români care „au bani” și „se plimbă, mănâncă şi aruncă gunoaie”. Ministerul Afacerilor Externe din România și-a manifestat „surprinderea şi dezamăgirea” după această declarație.

Ministerul Afacerilor Externe și-a manifestat „surprinderea şi dezamăgirea” pentru modul în care premierul bulgar, Boiko Borisov, s-a referit la turiştii români despre care a spus, potrivit Radio România Actualităţi, că ar aduce pesta porcină în ţara sa.

„Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a răspunde la afirmaţiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea şi dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care aceştia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei”, se arată într-o declaraţie a MAE.

Potrivit Radio România Actualităţi, Boiko Borisov a declarat: „Sunt sigur că turiştii români au adus pesta porcină în Bulgaria. Zilnic, 57.000 de automobile intră prin podul dunărean. Nu avem ce face, au bani oamenii. Se plimbă, mănâncă şi aruncă gunoaie, iar noi curăţăm, curăţăm”.

Peste 8.000 de porci vor fi sacrificați în nord-estul Bulgariei

Autorităţile veterinare bulgare au anunţat vineri că vor sacrifica 8.253 de porci după detectarea pestei porcine africane la o fermă din nord-estul Bulgariei, a şasea fermă industrială din ţară lovită de această boală.

Ferma respectivă se află în satul Vetren, din apropiere de oraşul Silistra. Peste 120.000 de porci au fost sacrificaţi la alte cinci ferme din Bulgaria în ultimele două săptămâni.

Experţii afirmă că Bulgaria ar putea să-şi piardă întregul sector de creştere a porcilor şi să fie nevoită să sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Stare de urgență la Silistra

Autorităţile bulgare au declarat anterior stare de urgenţă pentru perioada 31 iulie – 5 august în regiunea Silistra, în urma confirmării unui caz de pestă porcină africană la o crescătorie de porci din satul Popina.

Direcţia Regională pentru Siguranţă Alimentară va efectua inspecţii la abatoarele din Dulovo, Tutrakan şi Sitovo, iar la graniţa cu România vehiculele sunt dezinfectate şi verificate să nu transporte ilegal carne. De asemenea, circa 17.000 de porci de la ferma din Popina vor fi sacrificaţi.

Leave a Comment