Share

Nissan, din nou profitabil, după ani de pierderi

Nissan a revenit pe profit în primul trimestru din 2022, după pierderile operaţionale de 19 miliarde de yeni înregistrate în perioada similară din 2021.

Rezultatul bun al Nissan de la începutul lui 2022 vine pe fondul reducerii costurilor şi al deprecierii yenului. Astfel, compania a atenuat impactul creşterii costurilor materiilor prime şi al reducerii producţiei din cauza lipsei de componente.

Al treilea producător auto nipon a raportat în primele trei luni din 2022 un profit operaţional de 56 miliarde de yeni (433 milioane de dolari), depăşind estimările analiştilor, care se aşteptau la 38,3 miliarde de yeni.

Nissan previzionează că în acest an fiscal profitul operaţional va creşte la 250 miliarde de yeni, sub nivelul de 318,5 miliarde de yeni previzionat de analişti.

Ca şi alţi producători auto, Nissan se confruntă cu efectele creşterii preţurilor materiilor prime şi perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, înrăutăţite de restricţiile introduse în China.

Din aceste motive şi a crizei din Ucraina, mediul de afaceri în actualul an fiscal va fi „mai sever” decât anul trecut, a avertizat compania niponă.

Rivala Toyota Motor a avertizat recent asupra creşterilor „fără precedent” ale preţurilor materiilor prime, care vor afecta semnificativ profitul anual al companiei.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% dintre acţiunile Nissan, în timp ce japonezii controlează un pachet de 15% dintre acţiunile Renault, dar nu au drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault – Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, este unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Leave a Comment