Share

Negociator german: Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru taxe de import impuse de SUA

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să fie pregătite pentru tarifele pe care SUA la va impune pe mai multe fronturi în următoarele luni, a declarat Peter Beyer, oficial german, după întâlniri cu oficialii și parlamentarii din Washington.

Parlamentarul german, coordonator transatlantic al celei mai puternice economii Europene, Peter Beyer, a declarat că în ciuda discuțiilor deschise dintre SUA și Europa administrația Trump pare să dorească impunerea unor tarife suplimentare în zona produselor aeronautice, a conductei Nord Stream 2 și a importurilor de autovehicule.

Președintele Donald Trump a declarat în luna mai că unele importuri de vehicule și componente reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA, însă a amânat decizia de impunere a unor tarife majorate la importurile auto europene și japoneze pentru șase luni pentru a lăsa timp pentru negocieri comerciale cu ambii parteneri.

După ce America a ajuns la un armistițiu sensibil cu China după o bătălie comercială prelungită, oficialii europeni se tem că administrația Trump își va îndrepta acum atenția spre Europa. „Sunt discuții dificile într-un mediu internațional dificil”, a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin. Conform acestuia, dialogul cu Mnuchin este „productiv și constructiv”, concentrându-se pe reducerea tensiunilor globale, relaxarea litigiilor comerciale și păstrarea locurilor de muncă în ambele țări.

În schimb Beyer, care sa întâlnit cu oficiali departamentului de Comerț, ai Casei Albe și cu parlamentari americani, a declarat că tarifele la autovehicule ar putea fi impuse la jumătatea lunii noiembrie, având în vedere creșterea nerăbdării Statelor Uniteși refuzul acestora de a include agricultura în negocierile comerciale. „În privința tarifelor pentru autoturisme, din păcate, cred că este mult mai probabil să fie impuse decât să nu fie. Iar acest lucru ar putea avea loc la jumătatea lunii noiembrie. Este destulă nerăbdare din partea SUA și asta impune ca și partea europeană să fie puternică și unită”, a menționat Beyer.

Totodată, oficialul a declarat că guvernul SUA a părut interesat de rezolvarea unei serii de dispute cu privire la subvențiile pentru industria aeronautică în fața Organizației Mondiale a Comerțului, dar este puțin probabil să se abțină de la impunerea de tarife până la soluționarea problemei.

În plus, companiile europene ar putea să se confrunte cu sancțiuni impuse de Statele Unite încă din august sau septembrie pentru proiectul Nord Stream 2. Proiectul gazoductului nord-european este deținut în proporție de 50% de producătorul rus Gazprom, restul provenind de la compania germană Uniper, divizia Wintershall a BASF, firma anglo-olandeză Shell, OMV din Austria și Engie din Franța.

Leave a Comment