Share

MWC 2022 începe la Barcelona cu restricții pentru companiile rusești

MWC 2022, (Congresul Mondial al Telefoniei Mobile), cea mai mare reuniune anuală a industriei telecomunicaţiilor, începe luni la Barcelona.

MWC 2022 va demara într-o versiune care, potrivit organizatorilor, ar urma să fie apropiată de cea de dinaintea pandemiei, pe fondul îngrijorărilor cu privire la consecinţele economice ale războiului din Ucraina.

Dorind să dea uitării anularea ediţiei din 2020 şi formatul restrâns din 2021, cea de a 16-a ediţie a MWC, care se va desfăşura în perioada 28 februarie – 3 martie 2022, va marca „revenirea Spaniei şi a întregului ecosistem al telefoniei mobile”, a promis Asociaţia Mondială a Operatorilor (GSMA), entitatea responsabilă pentru Congresul de la Barcelona.

Între 40.000 şi 60.000 de participanţi şi 1.500 de expozanţi sunt aşteptaţi săptămâna următoare la standurile MWC, care se desfăşoară într-un moment în care atenţia lumii este îndreptată spre războiul din Ucraina şi sancţiunile care vizează Moscova, al căror impact este încă dificil de evaluat.

Potrivit agenţiei EFE, GSMA a condamnat „energic” invazia rusă în Ucraina şi a decis să lase Rusia fără pavilion propriu la congres, ca urmare a sancţiunilor determinate de operaţiunile militare.

GSMA a dat asigurări că, ţinând cont de „toate sancţiunile şi politicile guvernamentale derivate din această situaţie, nu va exista pavilion rus la Mobile”.

GSMA nu se referă, prin acest „veto”, la companiile sau vizitatorii proveniţi din această ţară la MWC 2022, dar reaminteşte că „o serie de Guverne iau în considerare sancţiuni mai ample pentru Rusia” şi că „securitatea evenimentului se revizuieşte şi ajustează constant, pe măsura apariţiei informaţiilor”.

Surse din GSMA nu au precizat câte companii sau câţi cetăţeni ruşi şi ucrainieni sunt estimaţi să participe la această ediţie a Mobile.

Site-ul evenimentului include Russian Export Center, o instituţie de stat care sprijină exporturile ruseşti, care reprezintă pavilionul ţării, respins de organizatori.

Russian Satellite Communication Company, un operador de sateliţi rus, banca specializată pe exporturi şi importuri Eximbank, precum şi compania de cibersecurity Kaspersky, sunt alte companii din această ţară care figurează pe lista de participanţi la MWC, în timp ce Ucraina nu figurează cu pavilion propriu.

Însă, la Open Innovation Challenge 2022, un eveniment mixt, sunt anunţaţi patru responsabili ai unor companii tehnologice ucrainiene, precum Dtek, Seven şi Bitcom.

În 2020, acest eveniment important pentru industria telefoniei mobile a fost anulat în ultimul moment, în contextul răspândirii coronavirusului, chiar dacă, oficial, în luna februarie 2020 pandemia nu izbucnise încă în Europa.

Anul trecut, însă, Congresul Mondial al Telefoniei Mobile (MWC) s-a desfăşurat în format fizic, chiar dacă data desfăşurării a fost decalată pentru perioada 28 iunie – 1 iulie şi numărul participanţilor a fost restrâns la 20.000 de participanţi, faţă de 100.000 într-un an normal.

Anul acesta, 95% din cei care sunt programaţi să aibă intervenţii la MWC “vor fi prezenţi fizic”, a dat asigurări Mats Granryd, directorul Asociaţiei Mondiale a Operatorilor (GSMA), care a apreciat că revenirea la normalitate este importantă pentru industria telefoniei mobile.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, mai multe nume importante din sector au anunţat că nu vor veni la Congresul de la Barcelona, precum grupul japonez Sony, care a absentat şi anul trecut, dar şi grupul chinez Lenovo, care nu va participa decât virtual la acest eveniment.

În schimb, va fi prezent grupul sud-coreean Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphones, precum şi firmele Ericsson, Nokia, Verizon Google, Qualcomm, Cisco şi Huawei. În plus, la ediţia din acest an, vor fi unele firme care vor participa pentru prima dată la MWC, precum Fujitsu şi LG.

Organizatorii mizează şi pe participarea unor directori de mari companii din sectorul telecomunicaţiilor precum CEO-ul Nokia, Pekka Lundmark, directorul general de la Vodafone, Nick Read şi preşedintele director general de la AT&T, Anne Chow. Sunt aşteptaţi, de asemenea, mai mulţi miniştri ai Telecomunicaţiilor.

Subiectele abordate la ediţia din acest an, care are drept temă “conectivitatea dezlănţuită”, vor viza extinderea reţelele 5G, oportunităţile oferite de Internetul obiectelor (IoT), precum şi metaversul şi impactul tehnologiei asupra mediului.

În schimb, puţine modele de telefoane noi ar urma să fie dezvăluite la Barcelona de giganţii sectorului, care şi-au prezentat deja în ultimele săptămâni cele mai noi produse.

Dincolo de gadget-uri, “va fi interesant s vedem cum se poziţionează producătorii” pe piaţa smartphone, în contextul dificultăţilor cu care se confruntă Huawei, afectat de sancţiunile impuse de SUA, a subliniat Thomas Husson, analist la Forrester.

În pierdere de viteză de mai mulţi ani, piaţa de smartphone a crescut cu 5,7% anul trecut, cu 1,35 miliarde unităţi vândute la nivel mondial, potrivit firmei de consultanţă IDC. Însă, începând din vara anului trecut, sectorul este afectat de probleme de logistică, care au afectat rezultatele producătorilor în ultimul trimestru al anului trecut.

Citește și:

Leave a Comment