Share

Ministrul Mediului: Fără taxă auto sau interzicerea centralelor de apartament în 2022

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat astăzi că în 2022 nu se vor introduce taxe noi precum taxa auto pentru poluare, iar interzicerea centralelor în blocurile noi se va face gradual, nu de azi pe mâine.

Conform lui Barna Tanczos, decizia la nivel guvernamental a fost ca în anul 2022 să nu se introducă noi taxe, iar asta înseamnă că sigur nu vor exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare.

„Am vorbit în Coaliţie, prima dată în luna iulie (despre taxă auto, n.r.), iar după aceea, în noiembrie – decembrie, în noua Coaliţie. Decizia la nivel guvernamental a fost că, în anul 2022, nu se vor introduce taxe noi. Acest lucru înseamnă că, în 2022, sigur nu va exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare. În momentul de faţă nu putem vorbi despre o taxă auto. Vom vedea în 2023. Printre altele, din acest motiv, de câteva săptămâni lucrăm la eficientizarea programului Rabla”, a declarat ministrul Mediului Tanczos.

El a anunţat, totodată, că, în acest an, va exista un program complementar cu „Rabla”, prin care cetăţenii nu vor fi obligaţi să cumpere o maşină nouă dacă primesc un voucher pentru predarea unui autovehicul vechi.

„Ceea ce doresc, şi vom lansa ca noutate de la AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu), este un program care să se deruleze în parteneriat cu autorităţile locale care să fie complementar «Rabla» şi care să nu însemne neapărat o obligaţie de a cumpăra o maşină nouă în cazul în care primeşte un bonus pentru renunţarea la maşina veche. Este un proiect în lucru. L-am discutat de mai multe ori şi cu reprezentanţii municipiilor, oraşelor, comunelor. În luna ianuarie, după ce avem o variantă finalizată, vom începe dezbaterile pe program cu reprezentanţii Unităţilor Administativ – Teritoriale astfel încât în primul trimestru să putem lansa un astfel de program complementar şi care să fie mai flexibil şi la dispoziţia autorităţilor locale, unde să contribuie şi ei cu anumite sume pentru a scădea poluarea în zonele respective”, a spus Barna Tanczos.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. De la 1 februarie 2017, aceasta a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor şi-au primit banii înapoi de la stat.

Nici taxa auto și nici interzicere a centralelor de apartament

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în Coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a explicat pe un ton imperativ ministrul.

Potrivit oficialului, este nevoie de o normalizare a problemelor de urbanism, cu o planificare pe termen mediu şi lung, respectiv respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă.

„Pentru viitor trebuie să facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând. Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră din noile cartiere. De foarte multe ori nu există şi este o sursă de poluare, pentru că noroiul se aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil. Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice. Mai nou, sunt probleme şi la capacităţile proiectate, pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi vine nemulţumirea noilor proprietari de acolo. Urbanismul înseamnă o planificare pe termen mediu, lung, respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă. Dacă ele lipsesc, apar problemele cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice, cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere”, a subliniat Barna Tanczos.

Citește și:

Leave a Comment