Share

Ministrul Finanţelor: Datele financiare pentru 2023 arată destul de bine. ANAF și-a depășit planul

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat că datele privind stadiul execuţiei bugetare şi datele financiare preliminare pentru anul 2023 arată destul de bine.

„Azi-noapte la ora 2.00 am terminat ultimele calcule privind stadiul execuţiei bugetare şi datele preliminare financiare pentru anul 2023. Datele arată destul de bine. Sigur, nu aşa cum mi-aş fi dorit, dar este un sfârşit de an bun pentru ţara noastră şi premisele pentru ca investiţiile din fonduri europene, foarte importante pentru România, să poată continua în anul 2024. Câteva lucruri importante, premiere la această închidere de an. Pentru prima dată Direcţia Generală de Mari Contribuabili (din cadrul ANAF n.r ) şi-a realizat planul. Anul 2023 am avut această problemă aproape lunar, Direcţia de Mari Contribuabili nu şi-a realizat planul la venituri. Să ştiţi că în luna decembrie este pentru prima dată când îşi realizează planul, 16 miliarde de lei planificaţi, 16 miliarde de lei realizaţi. Good job Maria Năstase. Are nota 10 de la mine. În cursul zilei de astăzi va pleca cu o diplomă de apreciere din partea Ministrului de Finanţe. Este doamna director general interimar, nou numită acolo. Am uitat să fac această precizare, să nu fie de interpretat. Şi un buchet de flori întrucât s-a dedicat şi a făcut toate eforturile necesare ca România să ajungă la această performanţă”, a declarat Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă desfășurată pe 30 decembrie.

Ministrul a menționat și că este pentru prima dată când ANAF şi-a realizat planul lunar de venituri, chiar şi cu o mică depăşire, subliniind însă că este nevoie de menţinerea acestui trend important pentru România.

„A avut în plan 34,7 miliarde de lei. A realizat 35,5 miliarde de lei. Deci o depăşire cu puţin, dar un semn bun pentru noi că se poate. Doamna preşedinte deşi nu vă dau notă astăzi şi nici diploma de apreciere, vă împing de la spate să menţineţi acest trend important pentru ţara noastră şi pentru ceea ce înseamnă că demersurile pe care le veţi face pentru ca misiunea grea pe care o avem împreună să poată fi dusă la bun sfârşit”, a spus Marcel Boloş.

Nu în ultimul rând, ministrul Finanţelor a adăugat că luna decembrie este o lună-record pentru veniturile din fondurile europene.

„Pentru 13 miliarde de lei venituri realizate înseamnă lucru foarte mare şi mulţumesc colegilor care s-au implicat în realizarea celor 13 miliarde de lei. Bani care sunt înregistraţi în contul de execuţie bugetară şi intraţi în visteria României. Planul de venituri, preliminar, şi domnul prim-ministru o să anunţe aceste lucruri, la veniturile totale peste 55,9 miliarde de lei sunt realizate în această lună foarte importantă pentru încasări în România. Şi să ştiţi că sunt bani intraţi în visteria României”, a menţionat şeful de la Finanţe.

Marcel Boloş a evitat însă să discute despre deficitul bugetar cu care se încheie 2023, chiar dacă jurnaliștii prezenți la conferință au insistat pe această temă.

După primele 11 luni ale anului în curs, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 4,64% din PIB respectiv la 73,55 miliarde de lei, faţă de un deficit de 58,7 miliarde lei (4,19% din PIB) aferent primelor 11 luni din 2022, potrivit datelor anunţate anterior de Ministerul Finanţelor.

Leave a Comment