Share

Ministrul de Interne promite simplificarea înmatriculării vehiculelor. Va fi necesar „un simplu document”

Într-o declarație susținută în fața presei, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat simplificarea înmatriculării vehiculelor, dar și dotarea polițiștilor cu camere video.

„Astăzi voi semna Ordinul ministrului Afacerilor Interne prin care înmatricularea vehiculelor să poată să fie făcută într-un mod mai eficient mai simplu, astfel încât cetăţenii să nu mai fie puşi în situaţia în care pierd timpul, stau la cozi în zone aglomerate, mai ales în acestă perioadă delicată din punct de vedere sanitar.

Prin acest ordin, toţi dealerii de autoturisme, de autovehicule din România, inclusiv producătorii, cei trei mari producători – Dacia, Renault şi Ford – vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari printr-un simplu document, un mandat pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul”, a declarat Marcel Vela.

Din nefericire, declarația ministrului dovedește că acesta nu cunoaște modul în care sunt comercializate vehiculele în România și nici ce producători auto au uzine la noi. Mai întâi, vehiculele nu sunt comercializate de producători, ci de reprezentanții acestora. Apoi, în România sunt prezenți cu uzine doar doi producători auto – Automobile Dacia și Ford România – Renault fiind doar proprietarul Dacia. Dincolo de acest aspect, posibilitatea ca procesul de înmatriculare să fie simplificat este lăudabilă. Rămâne de văzut dacă oficialul s-a referit doar la mașinile noi și second-hand comercializate de dealeri sau va exista o simplificare și în cazul tranzacțiilor între persoane fizice.

Mii de camere video pentru polițiști

Pe lângă simplificarea procesului de înmatriculare a vehiculelor, Marcel Vela a anunțat și că „mai există un subiect pe care l-am dezbătut (…), subiect care ne-a făcut să decidem să ne dorim ca într-un timp cât mai scurt (…) să ajungem şi la o finalizare concretă. În sensul în care încă de anul trecut din noiembrie, de la toate problemele pe care le-au avut unii poliţişti de-ai noştri în judeţul Vâlcea, judeţul Prahova, au fost înregistrate acţiuni şi dosare de ultraj, inclusiv în perioada stării de urgenţă. Dorim să dotăm poliţiştii din stradă cu mijloace de înregistrare audio-video, astfel încât contactul cu cetăţeanul, cu un suspect, cu un potenţial infractor să poată fi documentat oficial, eficient prin aceste mijloace de înregistrare”.

Ministrul a adăugat că această cameră de corp purtată de poliţist „într-un final va responsabiliza şi cetăţeanul şi poliţistul, astfel încât să nu mai existe dubii, discuţii, analize, dezbateri televizate”.

Conform unor declarații oferite de Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR, postului Digi24, a fost semnat deja un acord pentru 12.000 de astfel de sisteme audio-video. Primele 6.000 vor ajunge în dotarea polițiștilor chiar în această vară.

Este vorba despre camere video produse special pentru forţele de ordine care pot înregistra până la 12 ore la standarde înalte. „«Bodycamerele» vor intra în dotarea polițiștilor din teren, în uniformă. Vorbim despre cei de la ordine publică, transporturi sau rutieră, pentru că ei sunt primii care intra în contact cu cetățeanul”, a afirmat oficialul IGPR.

Leave a Comment