Share

Max Verstappen a câștigat Campionatul Mondial de Formula 1 în ultimul tur al cursei de la Abu Dhabi

Pilotul olandez al echipei Red Bull, Max Verstappen, a cucerit primul său titlu de campion mondial la Formula 1.

Verstappen a fost cronometrat pe circuitul din Yas Marina, după 306,183 km, cu timpul de 1h 30 min. 17 sec. 345/1000 (medie orară: 203,468 km), fiind urmat la 2 sec. 256/1000 de Lewis Hamilton, în timp ce spaniolul Carlos Sainz Jr (Ferrari) a completat podiumul, la 5 sec. 173/1000.

Hamilton, care a încheiat astfel la opt puncte de noul campion mondial, la finalul unui sezon “de care ne vom aduce aminte peste 10 sau 20 de ani”, conform lui Verstappen, va trebui să aştepte pentru un al optulea său titlu mondial record.

După imaginea acestui sezon, ultima etapă pe care cei doi rivali au abordat-o la egalitate de puncte (369,5 fiecare) – situaţie nemaiîntâlnită decât o singură dată în istorie, în 1974 – a fost intensă şi a cunoscut o serie de controverse, incidente şi reveniri.

Până în ultimul tur, titlul părea să fie promis lui Hamilton, aflat la conducerea cursei. Dar o violentă ieşire în decor a canadianului Nicholas Latifi (Williams), cu cinci tururi înainte de sosire, a schimbat complet datele problemei.

În timp ce monopostul lui Latifi era degajat de pe pistă, cursa a fost plasată sub drapel galben şi în momentul în care comisarii de cursă au reluat startul, Hamilton şi Verstappen s-au aflat roată lângă roată.

Olandezul nu a lăsat să-i scape ocazia de a-l dubla pe Hamilton, profitând de un schimb de pneuri recent, contrar pilotului britanic.

„Este o nebunie, în sfârşit am avut noroc. Vreau să retrăiesc asta cu echipa mea pentru următorii zece sau 15 ani”, a declarat Verstappen.

Titlul mondial la constructori a revenit Mercedes.

Mercedes a depus contestații

Echipa de Formula 1 Mercedes, al cărei pilot britanic Lewis Hamilton a pierdut titlul mondial a contestat oficial rezultatul cursei, au anunţat organizatorii.

Mercedes a depus două reclamaţii privind maniera în care s-a desfăşurat perioada maşinii de securitate pe finalul cursei, care i-a permis lui Verstappen să treacă în avantaj în faţa lui Hamilton în ultimul tur.

Leave a Comment