Lamborghini a prezentat prototipul SC63 la Goodwood Festival of Speed
Italienii de la Lamborghini au prezentat la Goodwood Festival of Speed prototipul SC63, un vehicul care, începând din 2024, va participa în Campionatul Mondial de Anduranță FIA și IMSA WeatherTech Sportscar Championship.
Lamborghini Squadra Corse a lansat primul său prototip hibrid pentru curse de anduranță, SC63, care va începe testele în câteva săptămâni. Vehiculul este pregătit să concureze în clasa Hypercar a Campionatului Mondial de Anduranță FIA 2024, inclusiv în Cursa de 24 de ore de la Le Mans, și în clasa GTP a Cupei IMSA WeatherTech Sports Car Championship Endurance Cup care cuprinde curse clasice precum Cursa de 24 de ore de la Daytona și Cursa de 12 ore de la Sebring.
Proiectul LMDh reprezintă un nou concept de curse și se încadrează în strategia Direzione Cor Tauri prezentată în 2021 – o agendă pentru electrificare care va conduce compania spre hibridizarea întregii game de modele până la sfârșitul anului 2024, îmbunătățind în același timp emoția și performanțele la volan. Datorită modelului SC63, această abordare a fost aplicată și programului de motorsport, reprezentând un nou pilon al Manifestului Lamborghini: Driving Humans Beyond.
„SC63 este cea mai avansată mașină de curse produsă vreodată de Lamborghini și urmează planul «Direzione Cor Tauri» stabilit de marcă pentru electrificarea gamei noastre de produse. Oportunitatea de a concura în unele dintre cele mai mari curse de anduranță din lume cu un prototip hibrid se potrivește cu viziunea noastră pentru viitorul mobilității de înaltă performanță, așa cum am demonstrat-o pentru mașinile legale de stradă odată cu lansarea Revuelto. SC63 LMDh este pasul spre cele mai înalte eșaloane și spre viitorul sporturilor cu motor pentru echipa noastră Squadra Corse”, a declarat Stephan Winkelmann, președinte și CEO Lamborghini.
Lamborghini SC63 dispune de un motor V8 biturbo de 3,8 litri, dezvoltat de inginerii companiei special pentru programul de curse. Motorul are o configurație în „V rece”, ceea ce înseamnă că turbinele sunt montate în afara unghiului în V al motorului, ceea ce le face mai ușor de răcit și de întreținut. În plus, configurația scade masa și optimizează centrul de greutate al mașinii. Această soluție, combinată cu un echilibru și o atitudine aerodinamică special dezvoltată, a fost identificată ca fiind cea mai eficientă pentru a obține cea mai bună aderență a pneurilor, precum și un echilibru perfect, manevrabilitate și viteză constantă atât pe un singur tur, cât și în cursele de lungă distanță.
Puterea motorului și a sistemului hibrid, care este standard pentru toate automobilele din categoria LMDh, este limitată prin regulament la 500 kW (680 CP). Sitemul de propulsie este gestionat de o unitate de control electronic Bosch. Setul de reguli LMDh specifică o cutie de viteze, o baterie și o unitate motor-generator (MGU) standard, ceea ce ajută la limitarea costurilor de dezvoltare a prototipului.
Inginerii Lamborghini au reușit să-și exercite influența asupra tuturor aspectelor mașinii. Deși cutia de viteze este standard pentru toate mașinile LMDh, există totuși libertatea de a o personaliza în funcție de cerințele mărcii, inclusiv în ceea ce privește selectarea rapoartelor de transmisie și alunecarea diferențialului mecanic.
„Motorsportul este, pentru noi, și un teren de testare valoros și solicitant pentru tehnologia noastră. Modelul LMDh, Lamborghini SC63, este o provocare interesantă atât din punct de vedere tehnic, cât și uman. Dezvoltarea motorului cu combustie internă, a caroseriei eficiente din punct de vedere aerodinamic și a pachetului tehnic general este un proces care ne-a impulsionat să ne ridicăm constant propriile standarde. Acum a venit momentul să punem roțile în mișcare, la propriu, pe pistă, pentru a fi pregătiți și competitivi în sezonul 2024. Pe măsură ce lucrăm la dezvoltare, suntem atenți și la oportunitățile de transfer tehnologic. Vom prelua experiențele de învățare din motorsport și le vom aplica, acolo unde este posibil, la viitoarele noastre mașini de serie”, a declarat și Rouven Mohr, Chief Technical Officer Lamborghini.
Pentru monococă, Lamborghini a ales ca parteneri renumiții experți Ligier ca parteneri. Fiind primul producător care a ales Ligier pentru un proiect LMDh, Lamborghini a avut libertatea de a specifica cerințele sale, inclusiv dezvoltarea designului suspensiei față cu tijă de împingere, distribuția generală a greutății și accesibilitatea pentru service-ul părțillor importante ale mașinii. Carcasa mediană, care umple spațiul dintre partea din spate a motorului și partea din față a cutiei de viteze, afectează pozitiv rigiditatea torsională și a fost proiectată pentru a găzdui motorul electric.
Un alt aspect-cheie al dezvoltării este sistemul de frânare, care își propune să ofere cel mai înalt nivel de performanță și fiabilitate, în toate condițiile de drum. Cursele de anduranță solicită foarte mult frânele, iar primul obiectiv a fost găsirea unui compromis între greutate și durabilitate, răcire eficientă și, de asemenea, un sistem care să se adapteze la diferite stiluri de condus.
Caroseria a fost proiectată de departamentul de design Centro Stile al Lamborghini, împreună cu echipa de design de curse. Aceasta prezintă indicii stilistice foarte clare ale mărcii, inclusiv farurile și stopurile reprezentative, în formă de Y.
Mașinile vor fi vopsite în concordanță cu brandingul văzut pe Huracán GT3 challenger. Lamborghini SC63 va rula în „Verde Mantis”, cu o bandă neagră „Nero Noctis” pe habitaclu, capota față, difuzorul din carbon, eleronul și aripa spate. Vehiculul va avea, de asemenea, culorile tricolorului italian și vor purta marca partenerului de lungă durată al Lamborghini, producătorul elvețian de ceasuri Roger Dubuis.
Dezvoltarea proiectului a fost făcută cu ajutorul piloților de fabrică Lamborghini – Mirko Bortolotti și Andrea Caldarelli – alături de noii piloți Daniil Kvyat și Romain Grosjean. Ultimii doi au experiență recentă în cursele de mașini hibride în Formula 1 și au putut ajuta inginerii să pună la punct sistemul LMDh, în special să proiecteze comenzile de pe volan, pentru a permite pilotului să controleze funcțiile necesare ale sistemului hibrid.
Citește și: