Share

La Dubai mii de somoni înoată în… deșert

Emiratul Dubai are un nou proiect ambițios și extravagant. După construirea celei mai înalte clădiri din lume, a insulelor artificiale și a părtiei de schi acoperite, oficialitățile țării au decis să crească somoni în deșert.

Dintr-o cameră de control amplasată în mijlocul deşerturilor din Dubai, tehnicienii reproduc curenţii şi mareele din Atlantic în beneficiul miilor de somoni care sunt crescuţi în mari tancuri acoperite, în pofida temperaturilor toride de afară.

Cu cea mai înaltă clădire din lume, insulele sale artificiale în formă de palmier sau pârtia de schi acoperită, Emiratul Dubai nu este la primul său proiect ambiţios.

„Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că vom putea creşte somoni în deşert. Cu toate acestea, este exact ceea ce facem în Dubai”, a declarat Bader bin Mubarak, director general al fermei piscicole Fish Farm.

Somonul este un peşte de apă rece care în mod normal este crescut în nişte ţarcuri imense instalate în largul Norvegiei, Islandei, Marii Britanii sau Canadei.

„Reproducerea unui astfel de mediu a fost cel mai dificil lucru”, a spus Bader bin Mubarak, în condiţiile în care în Dubai temperaturile pot ajunge până la 45 de grade Celsius.

În interiorul fermei piscicole, situată în sudul emiratului, debitul şi temperatura apei sunt controlate pentru a crea cele mai bune condiţii pentru creşterea miilor de somoni. “Reproducem răsăritul, apusul, dar şi mareele, curenţii şi avem de asemenea ape adânci sau de mică adâncime”, a explicat Bader bin Mubarak.

Somonii se nasc în ape dulci însă în cea mai mare parte a timpului trăiesc în ape sărate dar se întorc în ape dulci pentru a se reproduce. Apa sărată utilizată de ferma piscicolă din Dubai provine din Golful Persic însă este filtrată.

Fish Farm produce între 10.000 şi 15.000 de kilograme de somon în fiecare lună. Proiectul a fost lansat în 2013 cu susţinerea prinţului moştenitor din Dubai, şeicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, pentru a creşte somoni şi alţi peşti precum amberjack-ul japonez, utilizat la prepararea sushi-ului.

La început ferma a cumpărat aproximativ 40.000 de puieţi de somon din Scoţia şi mii de icre suplimentare din Islanda pentru a fi crescuţi în tancuri descoperite în districtul Jebel Ali din sudul Dubai-ului. În prezent, reproducerea peştilor se realizează în cadrul fermei.

Din cauza provocărilor tehnice, ferma piscicolă produce în prezent doar somon distribuit în Dubai şi în restul Emiratelor Arabe Unite, unde trăiesc mai multe milioane de expaţi. „Emiratele Arabe Unite importă în prezent 92% din necesarul de peşte iar obiectivul nostru este să putem răspunde cererii şi să ne asigurăm securitatea alimentară”, afirmă Bader bin Mubarak. Potrivit acestuia, Fish Farm speră să satisfacă cel puţin 50% din necesarul piscicol al ţării peste doi ani.

Însă la nivel mondial, avantajele şi dezavantajele pisciculturii sunt intens dezbătute la fel ca şi alternativa capturării peştilor sălbatici. „Există îngrijorări legate de bunăstarea animalelor şi în legătură cu ţinerea unor peşti în tancuri acoperite în condiţiile în care în mod natural aceştia înoată în lacuri şi râuri”, a declarat Jessica Sinclair Taylor, reprezentantă a ONG-ului Feedback Global.
„Există de asemenea îngrijorări legate de consumul de energie şi în consecinţă de emisiile de CO2”, a adăugat Jessica Sinclair Taylor. Pe de altă parte, creşterea peştilor în ferme terestre evită poluarea apelor în lacuri sau mări, unde deşeurile care provin de la crescătoriile tradiţionale de somoni pot afecta ecosistemele marine.

În luna aprilie a acestui an, somonii proveniţi de la Fish Farm au început să fie vânduţi în supermarketuri. Chiar dacă este produs într-un mod neobişnuit, somonul este etichetat ca fiind „100% bio” datorită alimentaţiei naturale şi absenţei antibioticelor într-un spaţiu închis.

Leave a Comment