Share

Klaus Iohannis: Dacă se confirmă că drona aparține Rusiei, situaţia este „inadmisibilă”

În deschiderea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a fost informat „în timp real” despre descoperirea unor componente care par a fi ale unei drone.

La o zi după ce susținea că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România” și că „noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional, am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia”, președintele Klaus Iohannis a revenit astzăi după-amiază asupra subiectului în seschiderea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

„Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informaţiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El a susţinut că, „dacă se confirmă că aceste elemente aparţin unei drone a Rusiei”, situaţia este „inadmisibilă” şi este o încălcare gravă a suveranităţii României.

„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale României, stat aliat NATO”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene sunt crime de război şi au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească. „Suntem însă alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi din NATO”, a spus Iohannis.

El a subliniat că în cadrul NATO „suntem foarte bine apăraţi, iar România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”.

Anterior, tot astăzi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, declarase că în judeţul Tulcea au fost găsite fragmente dintr-un echipament „care ar putea fi asimilat unei drone”, probele urmând să fie analizate pentru a se stabili originea, capacitatea şi timpul echipamentului.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat și că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităţilor de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian la frontierele României.

Citește și:

Leave a Comment