Share

Ministrul român al Apărării confirmă descoperirea unor fragmente dintr-un echipament „care ar putea fi asimilat unei drone”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat astăzi că în judeţul Tulcea au fost găsite fragmente dintr-un echipament „care ar putea fi asimilat unei drone”. Anterior, autoritățile române, inclusiv președintele Iohannis, negau prăbușirea unei drone pe teritoriul țării.

În după-amiaza zilei de miercuri, 6 septembrie 2023, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că se află se află, împreună cu şeful Statului Major al Apărării şi cu şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, într-o vizită planificată pentru a vedea situaţia din teren, mai ales că, în ultima perioadă, atacurile neprovocate ale Rusiei împotriva Ucrainei s-au intensificat, atacuri care vizează facilităţi portuare şi de depozitare, dar atacuri care au loc în proximitatea României, la distanţe foarte mici de localităţi româneşti.

„Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nicio formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, ca pentru o perioadă cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, (…) fiind exact vizavi de portul din Ismail, dacă doresc să fie ajutaţi (…) în această perioadă, noi să o putem face”, a declarat ministrul Apărării.

El a confirmat că pe teritoriul României au fost identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone.

„După penultimul atac al Rusiei, noi am anunţat că, din datele pe care le aveam, şi aşa stau lucrurile din absolut toate datele pe care le aveam obţinute prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie, nu a existat niciun element care să cadă pe teritoriul României, mă refer la niciun element de pericol. Încă de ieri după-amiază am avut indicii – pentru că noi am continuat căutarea, chiar şi după ce lucrurile erau, din punctul nostru de vedere de la acel moment, clare – am avut indicii că există un loc unde e posibil să fie identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone. Echipele au mers acolo, au luat probele care se iau în astfel de situaţii (…) şi acum aceste probe sunt investigate, sunt analizate în cadrul laboratoarelor noastre pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bucăţii de dronă Bayraktar care a fost găsită pe Marea Neagră, este normal să ştim exact sau să putem afla originea, capacitatea, tipul şi aşa mai departe”, a adăugat Angel Tîlvăr.

Elementele în cauză au fost găsite în apropiere de satul Plauru, la o distanţă de 70 – 80 de metri de Dunăre, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu vegetaţie abundentă, a explicat ministrul, adăugând că trebuie făcută diferenţa între un act de agresiune şi un incident.

„Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (…) dar nu cred că putem vorbi de un atac şi, aşa cum am mai spus, cred că trebuie să ştim să facem distincţia între un act de agresiune şi un incident. Un incident, într-adevăr, nefericit, neplăcut, care ne stârneşte îngrijorarea, dar şi dorinţa de a condamna cu şi mai multă fermitate ceea ce Rusia face neprovocat împotriva unui stat suveran”, a completat ministrul.

Cu doar câteva ore înaintea declarațiilor de mai sus, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, declara pentru Agerpres că „elemente care ar putea aparţine unei drone au fost descoperite în Deltă, iar provenienţa acestora va fi investigată”.

Bucățile acestei drone se află la circa 100 de metri de apă, într-o zonă cu vegetaţie abundentă.

Potrivit lui Spînu, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, echipele MApN au descoperit elemente care ar putea fi resturi de dronă, dar o investigaţie se va defăşura, pentru a afla provenienţa dronelor. Purtătorul de cuvânt al MApN a subliniat că nu se poate face o legătură de cauzalitate între aceste resturi şi atacurile anterioare asupra ţintelor ucrainene de la graniţa cu România. În acest context au loc discuţii privind întărirea posibilităţii de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian din zonă.

Președintele Iohannis a negat existența unei drone

Aflat într-o vizită la Cincu, împreună cu premierul luxemburghez Xavier Bettel, președintele României, KLaus Iohannis a declarat ieri, marți, 5 septembrie, că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional, am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia: Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă, da, suntem îngrijoraţi, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească. Am avut chiar astăzi, mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră, deci foarte-foarte aproape. Suntem însă alerţi, suntem atenţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi”, a menționat Klaus Iohannis.

El a subliniat că „România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”.

În acest context, premierul luxemburghez Xavier Bettel, a declarat că „dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred”.

Leave a Comment