Proteste ale transportatorilor în mai multe orașe din țară din cauza creșterii costurilor
În mai multe orașe din țară transoportatorii și agricultorii au ieșit cu vehiculele pe șosele pentru a protesta față de creșterea costurilor, de la prețul RCA până la taxe și impozite.
Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.
„Protestul s-a declanşat spontan din partea transportatorilor români. Sunt implicaţi şi fermierii români din nordul şi estul ţării , inclusiv din organizaţia noastră, dar cea mai mare problemă o au transportatorii. Se circulă cu utilajele pe drumurile publice cu viteză între 5 şi 10 km/h, iar fermierii vor să ajungă în oraşele reşedinţă de judeţ, iar într-un viitor apropiat şi la Bucureşti. 2024 se anunţă un an destul dificil, iar 2025 şi mai dificil fără discuţie. Trebuie să fim destul de inteligenţi pentru a găsi strategii de dezvoltare sectorială”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) .
Acesta a precizat că problema cea mai mare a fermierilor nu este pe partea de valorificare, ci pe partea de costuri şi de taxe, la fel ca şi cea a şoferilor şi transportatorilor.
„Gradul de îndatorare a sectorului este destul de mare. Noi în primă fază vom negocia, pentru a dezvolta sectorul împreună cu partea politică, iar în cazul în care nu se găsesc măsuri, strategii de dezvoltare sectorială, vom apela şi noi la aceeaşi formă de protest, dar vom merge şi pe partea de Bruxelles, pentru că sunt foarte multe constrângeri pentru fermierul român faţă de ce i s-a promis în 2007 la intrarea în comunitatea europeană. Nu s-a respectat absolut nimic, în afara faptului că s-au diminuat subvenţiile, deşi trebuia să creeze uniformizare. Fermierul european are 430 euro subvenţie pe suprafaţă, utilajele sunt mai ieftine cu 30% 40%, creditarea este minus dobândă, deci undeva la minus 0,36%, şi noi plătim undeva la 16-20%. Inclusiv dacă discutăm despre fondurile acestea de investiţii pe agricultură, pe IMM-Invest. Gândiţi-vă că se plăteşte ROBOR-ul, se plăteşte administrarea contului, care tot sare la 10%. Ne cam minţim, noi nu facem economie, noi facem păcăleală, ne păcălim unii pe alţii. Discutăm de criterii de performanţă, ceea ce nu se întâmplă în România”, a spus Nicu Vasile.
La rândul său, Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) a explicat că protestul fermierilor şi transportatorilor este unul spontan, dar a confirmat că participă şi membri ai acestei organizaţii.
„Este o acţiune spontană, sunt fermieri din mai multe zone ale ţării, sunt şi membri de-ai noştri, ne-au informat de această acţiune la care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa. Urmează să avem şi noi discuţii interne atât la nivelul organizaţiei, cât şi la nivelul Alianţei şi să vedem ce va fi în perioada următoare, pentru că există posibilitatea ca aceste proteste să nu fie doar astăzi. Dacă se prelungesc la nivel european, să se prelungească şi la nivel naţional. Deja sunt câţiva colegi care astăzi o să fie la Bucureşti, o să vedem ce trebuie făcut mai departe”, a declarat Florentin Bercu.
Deplasarea pe centura Bucureștiului, afectată de protest
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a anunțat că pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor a fost blocat de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.
De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru. Conform sursei citate, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.
Peste 50 de transportatori de mărfuri din Brăila au protestat mergând în marş cu camioanele pe șoseaua de centură a orașului, acţiunea lor fiind îndreptată în principal împotriva scumpirii scumpirii poliţelor RCA şi creşterii impozitelor şi taxelor.
„Organizăm protest (n.n. – nu grevă) împotriva taxelor mari: RCA, impozite, taxe pe apă, aer, gunoi la transportatori şi multe altele! Îi aşteptăm alături de noi şi pe agricultori, taximetrişti, inclusiv maşini particulare”, este mesajul unuia dintre protestatari, Paul Naşcu, posesor de camion.
Zecile de camioane s-au încolonat la sensul giratoriu de la intersecţia cu șoseaua Focşani, de unde au plecat în jurul orei 11.00, rulând cu viteză redusă către Şoseaua de Centură a municipiului Brăila şi fiind însoţite de trei echipaje de poliţie.
Coloana de camioane a mers până la sensul giratoriu din dreptul Mall Vărsătura şi se va întoarce pe acelaşi traseu până la sensul giratoriu de la șoseaua Focşani, pe timpul protestului traficul auto pe această rută desfăşurându-se cu dificultate.
În jur de 50 de transportatori şi fermieri se îndreaptau miercuri de la Buzău către Capitală pentru a lua parte la un protest declanşat ca urmare a scumpirilor poliţelor de asigurare RCA şi accizei la motorină.
Potrivit transportatorilor, inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică şi competitivitatea în piaţă.
„Am organizat un protest spontan, transportatori şi fermieri. Ne îndreptăm către Capitală unde ne vom întâlni cu colegi din mai multe judeţe. Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă”, a declarat unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.
Transportatorii speră ca protestul să conducă la negocieri şi la plafonarea preţurilor RCA. „Sperăm să putem intra la un moment dat la negocieri, să putem lua legătura cu autorităţile. Vorbim la acest moment de un protest spontan. Acum ne îndreptăm spre Bucureşti, ne vom alătura celorlalţi transportatori din alte judeţe şi vom merge pe şoseaua de centură a Capitalei”, a mai precizat Alexandru Perţea.
Conform lui Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), transportatorii sunt gata să încheie protocoale cu asiguratori din afara ţării pentru a le vinde poliţe RCA la tariful de referinţă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Am făcut adrese către Guvern pentru nemulţumirile noastre şi nemulţumirea cea mai mare la noi este vama. Noi trebuia să scoatem cântărirea din vamă încă din 2007. Aşteptăm întâlnirea cu domnul ministru Grindeanu pe care o vom avea săptămâna viitoare şi în care vom punct toate detaliile referitor la a nu mai face cântărire în vămile din România. Noi nu ne opunem la cântărire, dar să se facă la 10 -15 km de vămi, aşa cum se întâmplă şi în ţările vestice. Cine depăşeşte, plăteşte, dar asta nu înseamnă să facem cozi interminabile de câte 2 – 3 zile la vămi. Acesta este problema noastră cea mai mare”, a spus Vasile Ştefănescu.
În ceea ce priveşte poliţele RCA, Ştefanescu a menţionat că transportatorii ar putea să încheie protocoale cu asiguratori din afara ţării, care sunt dispuşi să păstreze tariful de referinţă al ASF, în condiţiile în care aceştia plătesc în prezent un preţ de aproape două ori mai mare.
„Referitor la poliţa RCA, am văzut că există o prelungire cu 3 luni pentru această aşa-zisă plafonare, cu toate că nu este plafonare. Dar vom avea tot în cursul săptămânii viitoare discuţii cu noul preşedinte al ASF. Vă mai dau o declaraţie oficială: am găsit firme de afară care vor veni şi ne vor încheia nouă, transportatorilor, poliţe RCA la tariful de referinţă, adică cel afişat de pe site-ul ASF-ului. Nu cum se întâmplă astăzi. Adică la B0, un camion de 16 tone plăteşte 15.000 – 16.000 de lei, iar tariful de referinţă este 8.700 de lei. Noi vom încheia protocoale cu nişte societăţi de afară care ne vor da tariful de referinţă, pentru că aşa este normal într-o ţară europeană. Vom plăti la tariful de referinţă”, a spus Vasile Ştefănescu.
Oficialul COTAR menționează că organizația sa „nu are nicio legătură (n.n. – cu protestul). Avem foarte mulţi membri, iar noi când organizăm proteste se vede. Nu am organizat niciun protest. Protestul este ultima formă de a ne manifesta. Până atunci încercăm pe cale amiabilă cu guvernanţii, cu miniştri, să obţinem ceea ce vrem pentru breasla noastră”, a mai declarat Vasile Ştefănescu.