Share

Incendiul de la centrala nucleară Energodar din Ucraina a fost stins

Incendiul izbucnit azi-noapte la centrala nucleară ucrainiană din regiunea Zaporojie după un atac al trupelor ruse a fost stins de pompieri.

Un incendiu a izbucnit în noapte de joi spre vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, la circa 500 km de granița cu România.

Conform Reuters, trupele ruse au tras inițial asupra pompierilor care încearcau să stingă focul. „Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări. Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporijie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei”, a scris Ministerul Energiei din Ucraina pe canalul său Telegram.

Cu câteva ore înainte, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară. „Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea”, a afirmat el.

Primarul a informat că sunt victime, dar că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată, date fiind circumstanţele. El a indicat că „o coloană de vehicule inamice” se îndrepta în direcţia centralei nucleare şi că s-au auzit numeroase împuşcături în oraş.

Miercuri, sute de angajaţi ai centralei nucleare au încercat să împiedice cu camioane şi cauciucuri o coloană a armatei ruse să pătrundă în centrală.

După apeluri ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ale președintelui american Joe Biden și ale primului ministru bitanic, Boris Johnson, echipele de intervenţie au anunţat la ora 5.30 a României, că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din zona Zaporojie.

„La orele 06.20 focul (…) a fost lichidat”, a anunţat serviciul de urgenţă ucrainean pe contul său de Facebook, termen ce înseamnă că focul a fost stins şi de asemenea orice posibilă reizbucnire a lui.

Citește și:

Leave a Comment