Share

Încă o dronă în spațiul aerian al României

La doar câteva zile după ce o dronă militară a trecut prin spațiul aerian NATO fără ca autoritățile să intervină, un alt aparat de zbor de mici dimensiuni s-a prăbușit în România.

Au trecut doar câteva zile de când prăbușirea unei drone militare de 14 metri și peste șase tone (foto) a scos la iveală deficiențele din sistemul de detecție, apărare și comunicare al statelor NATO din estul Europei. Deși a trecut prin spațiile aeriene ale României și Ungariei, drona de origine sovietică a ajuns până la Zagreb prăbușindu-se lângă un campus universitar.

În acest context, ieri, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru zbor neautorizat după ce au fost sesizaţi de un bărbat din comuna Dumitra, judeţul Bistriţa-Năsăud, că a găsit, în apropierea locuinţei, un aparat de zbor.

Conform Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud este vorba despre „un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel”.

„În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal (zborul neautorizat), urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă”, a menționat IPJ Bistriţa-Năsăud. Comuna Dumitra este situată la circa 12 kilometri de municipiul Bistriţa, de-a lungul DN17C, spre oraşul Năsăud.

Dacă de această dată se pare că este vorba despre o dronă de mici dimensiuni, cea care a ajuns până la Zagreb avea, conform premierului croat Andrej Plenkovi, 14 metri și peste 6 tone.

În acest context, deși MApN din România a făcut anunțul extrem de târziu, abia după ce premierul croat a făcut public traseul dronei care a intrat în spațiul aerian al României din Ucraina, a survolat Umngaria și a ajuns în Croația, oficialii români au menționat că „evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”.

Citește și:

Leave a Comment