Share

Deficiențele NATO, scoase în evidență de premierul croat după ce o dronă a trecut peste România și Ungaria

Drona care s-a prăbușit la Zagreb după ce a trecut prin spațiile aeriene ale României și Ungariei arată „că reacţia nu a fost bună”, consideră premierul croat.

Drona care s-a prăbușit cu două zile în urmă în capitala Croației fără ca vreo țară NATO să emită vreo alertă în timp util arată deficiențele de reacție ale statelor din zonă.

MApN din România a anunțat abia după ce autoritățile croate au dezvășuit cazul că „sistemul de supraveghere a spaţiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spaţiul aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute”.

În acest context, oficialii MApN au menționat că „aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23,23, şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23,26, îndreptându-se către Ungaria. Evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”.

Cum nici rapiditatea cu care se deplasa drona și nici timpul scurt petrecut în spațiul aerian al României nu pot fi considerate scuze, reacția premierului croat este cât se poate de logică. Mai ales că nici Ungaria nu pare să fi anunțat în timp util UAV-ul.

„Este evident că reacţia nu a fost bună, nici estimarea nivelului pericolului, nici comunicarea cu celelalte ţări de manieră promptă şi rapidă (…) Este vorba despre un incident care nu trebuie să se repete”, a declarat şeful guvernului croat, Andrej Plenkovi, citat de Agerpres.

„Este un test care trebuie să ne permită tuturor să învăţăm mult şi să reacţionăm mult mai bine”, a adăugat el.

Drona s-a prăbuşit joi noapte într-un parc aflat la doar 6 km de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar care găzduieşte 4.500 de studenţi şi la circa 200 de metri distanţă de un cartier rezidenţial, fără a face victime. Circa 40 de maşini aflate într-o parcare au fost avariate.

Potrivit liderului croat, este vorba despre un Tupolev Tu-141 Strizh, o dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică utilizată în anii 1970 şi 1980. Lung de 14 metri, acest dispozitiv cântăreşte peste 6 tone.

„Lansat de pe teritoriul Ucrainei”, dispozitivul a străbătut spaţiul aerian al României şi al Ungariei, înainte de a se prăbuşi la Zagreb, după „şapte minute de zbor” în Croaţia, potrivit lui Plenkovic.

„Nu ştim cui îi aparţine (…) părţile rusă şi ucraineană afirmă că nu este a lor”, a explicat el, adăugând că elemente care vor fi descoperite în timpul anchetei vor permite să se obţină acest răspuns.

Premierul croat a făcut apel la „întărirea şi intensificarea cooperării” în acest gen de situaţii în cadrul Alianţei. Potrivit autorităţilor croate, dispozitivul aerian s-a aflat în spaţiul aerian ungar timp de circa 40 de minute, fără ca statele aliate să fie alertate.

„Este spaţiul aerian al NATO, român, bulgar şi croat, şi nu mai putem tolera o astfel de situaţie. Ea nu trebuie să se repete. Era vorba despre o ameninţare evidentă la care ar fi trebuit să reacţionăm”, a declarat Plenkovic.

Leave a Comment