Share

Incendii în Grecia și Slovenia. Avertizare și pentru turiștii români din Croația

Ministrul Afacerilor Externe a avertizat cetățenii români aflați în Grecia și Croația asupra temperaturilor ridicate din aceste țări. România ajută Grecia și Slovenia să stingă incendii.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic croat, pentru perioada 22-26 iulie a fost emis un cod roşu pentru temperaturi ridicate în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka şi Split. Sunt prognozate temperaturi de 34 – 40 de grade Celsius.

De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospic şi Dubrovnik.

Se recomandă cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11,00-16,00 şi să se hidrateze corespunzător.

Autorităţile croate avertizează cu privire la disconfortul termic, precum şi la riscul apariţiei de incendii de vegetaţie.

Un alt anunț MAE vizează cetăţenii români care se află, tranzitează sau care intenţionează să călătorească în Grecia. Serviciul local de Meteorologie a emis o prognoză de caniculă, cu temperaturi de până la 40 – 42 de grade Celsius, pentru întreg teritoriul Greciei, începând de sâmbătă.

Valul de căldură, provenit din zona Europei de Vest şi a Nordului Africii, va afecta în principal vestul, centrul şi nordul Republicii Elene, insulele din sud-estul Mării Egee, precum şi arhipelagul insulelor Dodecaneze, efectele acestuia urmând a fi resimţite îndeosebi în zonele din interiorul ţării.

Astfel, vor fi afectate regiunile Macedonia centrală, Tesalia, Sterea şi peninsula Peloponez, temperaturile prognozate urmând a atinge până la 40 de grade Celsius, în timp ce în zonele din interiorul continentului acestea vor fi mai ridicate (41-42 de grade Celsius).

Pentru insulele Ionice, arhipelagul Dodecanez şi sudul Insulei Creta sunt prognozate temperaturi de la 35 până la 37 grade Celsius, în timp ce în restul insulelor elene temperaturile vor avea o valoare de la 33 până la 35 grade Celsius;

În regiunea Attica (inclusiv capitala Atena) temperatura maximă va fi cuprinsă între 39 şi 40 grade Celsius, în timp ce în zonele de coastă aceasta va fi cu 3 până la 4 grade mai scăzută, datorită brizei marine.

Potrivit Serviciul de Meteorologie (EMY), valul prelungit de caniculă ar putea să afecteze Republica Elenă până la sfârşitul lunii iulie.

Românii sting incendii din Grecia și Slovenia

Tot în Grecia, căldura şi incendiile au continuat să facă ravagii în Grecia sâmbătă, în timp ce temperaturile sunt aşteptate să atingă 40 de grade Celsius.

Un incendiu de proporţii continuă să ardă în Parcul Naţional Dadia, în apropiere de graniţa cu Turcia, într-una dintre cele mai mari zone forestiere din sud-estul Europei.

Un al doilea incendiu major a făcut ravagii în partea de sud a insulei Lesbos. Protecţia civilă a ordonat evacuarea populaţiei din satul Vatera, iar unităţi de pompieri de pe continent au fost trimise spre insulă pentru a contribui la eforturile de stingere a incendiului.

Incendii de mai mici dimensiuni ard în prezent în peninsula Peloponez, a relatat radioul de stat elen.

Majoritatea celor 86 de avioane şi de elicoptere de stingere a incendiilor din Grecia sunt mobilizate împotriva flăcărilor, a anunţat Protecţia Civilă.

Seceta şi temperaturile ridicate vor afecta aproape toate zonele Greciei în următoarele zile, creând „fundalul perfect” pentru şi mai multe incendii, au avertizat meteorologii la radio.

Incendii majore au loc în prezent și în Slovenia, iar guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă acestei țări.

Trei aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, vor efectua începând de sâmbătă o misiune internaţională de sprijin în Slovenia, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure.

„Cele două aeronave Spartan pregătite pentru stingerea incendiilor şi un Hercules care va fi folosit pentru transport logistic vor pleca azi în Slovenia. În vederea coordonării cu autorităţile străine, la misiunea de acordare a asistenţei internaţionale, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă asigură un ofiţer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată într-un comunicat la guvernului.

Ajutorul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Slovenia, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

„Dat fiind contextul actual, în care mai multe ţări europene se confruntă cu incendiile de vegetaţie, reamintim faptul că statul român s-a implicat şi în sprijinirea autorităţilor din Grecia cu echipe specializate de intervenţie, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă”, mai arată Executivul.

Leave a Comment