Share

Guvernul promite cărți de identitate electronice gratuite în următorii cinci ani. În anumite condiții

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre care prevede, printre altele, că persoanele care solicită noile cărţi electronice de identitate în următorii cinci ani le pot primi gratuit.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a declarat astăzi că „s-a decis un lucru interesant care ţine de cartea de identitate electronică, care va deveni o normă în viitor, pentru a încuraja şi pentru a stimula adopţia acestei noi forme de identificare multiplă din era digitală în care tindem cu toţii, Guvernul a decis ca, pentru următorii cinci ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani, deci se califică pentru a primi o carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea acestei cărţi de identitate. De altminteri, aceeaşi regulă se va aplica şi pentru persoanele care au deja o carte de identitate, dar care va expira în mod normal, la termen, în următorii cinci ani sau pentru cei a căror carte identitate a fost deteriorată, pierdută sau distrusă într-o calamitate naturală şi în urma unei cereri”.

El a precizat că există un proiect pilot în judeţul Cluj pentru eliberarea cărţilor de identitate electronice, în baza căruia s-au eliberat deja în jur de 17.000 de astfel de documente.

„Tot în acest proiect, aceste finanţări sunt susţinute prin PNRR şi sunt estimate la 150 de milioane euro, beneficiarii sunt estimaţi, în următorii cinci ani, la cinci milioane de persoane”, a adăugat Constantin.

Totodată, oficialul a explica că deținătorii cărților de identitate actuale, de tip vechi, le pot folosi în continuare la ieşirea din ţară. „A fost extinsă această valabilitate pentru că este necesar ca să facă pereche (…) cu această implementare a noilor cărţi de identitate electronice şi prelungirea lor a fost decisă ieri cu şase luni de zile”, a adăugat Mihai Constantin, precizând că acest termen va fi prelungit de câte ori va fi nevoie.

Întrebat când va fi extins sistemul de eliberare a acestor documente în toată ţara, Constantin a precizat că există un cadru normativ care prevede asta.

„Deocamdată, ce vă pot spune acum este că e la nivel de proiect pilot şi nu am o dată de extindere în această clipă. Deocamdată, în judeţul Cluj au fost trimise aproximativ 17.000 de cărţi de identitate electronică. De altfel, ele fac parte dintr-un ecosistem care el însuşi trebuie construit pas cu pas. E vorba de o mulţime de servicii digitale care vor fi incluse în acest card de identitate electronică, ar avea acum, ar echivala doar cu cartea de identitate clasică pe care o avem deja, dar el va deveni un instrument de semnătură electronică, de identificare online din ce în ce mai complex”, a explicat Mihai Constantin.

Noua carte de identitate electronică are dimensiuni reduse faţă de actualul document și conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe document.

Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, hotărârea aprobată vizează stabilirea condiţiilor, limitelor şi a mecanismului de asigurare a contravalorii documentului.

„Hotărârea prevede scutirea de la plata cărţii electronice de identitate, a persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani, pentru prima cerere, într-un interval de 5 ani, în următoarele situaţii:

 • pentru prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani;
 • la expirarea valabilităţii actului de identitate;
 • dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data naşterii;
 • în cazul schimbării domiciliului;
 • în cazul atribuirii unui nou CNP;
 • în cazul deteriorării actului de identitate;
 • în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
 • când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
 • în cazul schimbării sexului;
 • în cazul anulării;
 • pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate”, precizează Executivul.

Totodată, contravaloarea documentului se asigură ori de câte ori este necesar, persoanelor care sunt victime ale calamităţilor naturale, incendiilor sau altor dezastre, precum şi cetăţenilor români aflaţi în străinătate în situaţii deosebite, în condiţiile OUG nr. 97/2005, mai arată sursa citată.

Sumele necesare, aproximativ 150 de milioane de euro, se asigură din fondurile alocate cu această destinaţie în cadrul Componentei 7 – Investiţia 8 – Carte de identitate electronică şi semnătură digitală calificată aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Obiectivul investiţiei este atingerea numărului de cinci milioane de cetăţeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică. După epuizarea fondurilor aferente PNRR, contravaloarea cărţii electronice de identitate se asigură, în aceleaşi condiţii, din alte fonduri externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor”, mai precizează Executivul.

Potrivit Guvernului, cartea electronică de identitate (CEI) va oferi titularului posibilitatea autentificării în sistemele informatice administrate de autorităţi publice sau entităţi private în scopul solicitării prestării unor servicii la distanţă, fără a mai fi necesară deplasarea la un ghişeu.

„În prima parte a anului 2024 va fi elaborat un calendar de extindere la nivel naţional al emiterii CEI, astfel încât, până la finalul anului, documentul electronic să fie emis în toate cele 660 de Servicii Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor existente la nivel naţional”, mai precizează sursa citată.

Leave a Comment