Share

Google susţine că a atins „supremaţia cuantică”

Oficialii gigantul american Google susţin că au atins o etapă importantă cunoscută sub numele de „supremaţie cuantică”, prin fabricarea unui calculator cu capacităţi mult superioare chiar și computerelor convenţionale de top.

Acest calculatoar de tip nou este capabil să realizeze anumite sarcini mult mai repede decât computerele convenţionale, deoarece pot folosi proprietăţi uimitoare ale particulelor care le permit să treacă dincolo de regulile fizicii clasice.

Un studiu al cercetătorilor de la Google care descrie această inovaţie, consultat de jurnaliştii cotidianului Financial Times, a fost publicat succint pe site-ul NASA săptămâna aceasta înainte de a fi retras.

Cercetătorii afirmă în acest studiu că procesorul lor este capabil să efectueze în trei minute şi douăzeci de secunde o operaţie pentru care ar fi nevoie de 10.000 de ani în cazul celor mai avansate calculatoare din prezent.

Ei ar fi atins aşa-numita „supremaţie cuantică”, demonstrând clar că un computer cuantic depăşeşte un computer convenţional în ceea ce priveşte performanţa.

Potrivit cercetătorilor companiei din California aparatele cuantice pentru aplicaţii industriale reale nu vor fi disponibile decât peste mai mulţi ani. Dar este „un pas esenţial spre informatica cuantică la scară largă”, scriu ei în studiu, conform Financial Times.

Deşi există deja prototipuri de calculatoare cuantice, ele nu pot efectua în prezent decât sarcini similare cu cele realizate de un computer normal, dar mai rapid. Calculatoare cuantice de succes ar putea schimba datele în domenii precum criptografia, chimia sau inteligenţa artificială.

Alphabet, compania mamă Google, nu a răspuns până acum solicitărilor de informații ale jurnaliștilot.

Leave a Comment