Share

Foie gras-ul, interzis la New York din 2022

Consiliul municipal al orașului New York a adoptat un text care interzice comercializarea foie gras-ului din 2022.

Mai mulţi producători din zona New York-ului au declarat pentru agenția AFP că intenţionează să conteste în justiţie această interdicţie, care nu a fost ratificată încă de primarul oraşului, Bill de Blasio.

Rezultatul votului de miercuri nu a lăsat loc de îndoieli – majoritatea aleşilor sprijinind propunerea, prezentată la începutul anului de mai mulţi consilieri municipali.

Potrivit acesteia, de la sfârşitul anului 2022, adică peste trei ani, va fi interzisă vânzarea, servirea, ba chiar deţinerea de foie gras, iar cei care vor încălca această interdicţie riscă o amendă între 500 şi 2.000 de dolari, care poate fi reînnoită la fiecare 24 de ore.

New York se va alătura astfel unor state americane precum California, unde comercializarea a fost interzisă din luna ianuarie, chiar dacă lupta legală în jurul acestei decizii continuă.

Producţia de foie gras este deja interzisă în mai multe ţări, inclusiv în Danemarca, Regatul Unit sau Australia.

„Este o zi istorică pentru drepturile animalelor la New York”, a comentat după vot Matthew Dominguez, consilier politic al asociaţiei „Voters for Animal Rights” („Votanţi pentru drepturile animalelor”), care a jucat un rol major în acest caz.

Textul adoptat miercuri precizează că interdicţia priveşte produsele rezultate din hrănirea forţată a animalelor, practică denunţată de aleşi, precum şi de mai multe asociaţii de protecţie a animalelor.

Există în prezent foie gras (pate din ficat de rață/gâscă) produs fără hrănirea forţată a păsărilor, însă această ofertă este nesemnificativă la scara industriei.

Printre primii afectaţi de această interdicţie vor fi cei doi mari producători de foie gras de la nord de New York, Hudson Valley Foie Gras şi La Belle Farm, care furnizează această delicatesă unei părţi semnificative a pieţei newyorkeze.

Leave a Comment