Share

Fabrica din Sibiu care produce haine pentru magazinele Steilmann se închide

Sib Dress SA, fabrica din Sibiu care producea haine pentru magazinele Steilmann se închide pe 13 martie. Vor fi disponibilizate 138 de persoane.

Directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Dana Radu, a declarat că una dintre cele mai vechi fabrici de confecţii din Sibiu se va închide din 13 martie. O parte dintre cei 138 de angajați şi-au găsit deja alte locuri de muncă.

„Noi am primit o notificare de la o fabrică care are care obiect de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Deci, prima notificare a fost făcută către noi în 27 ianuarie, în care se spunea că urmează să fie concediate un număr de 122 de persoane, începând cu data de 13 martie. S-au acordat servicii de preconcediere în luna februarie”, a precizat Dana Radu.

Potrivit acesteia, în fabrica de la Sibiu au lucrat, în total, 138 de angajaţi, dar 16 lucrători deja şi-au găsit alte locuri de muncă. Restul, de 122 de angajaţi care urmează să îşi piardă locurile de muncă vor fi consiliaţi de cei de la AJOFM şi ajutaţi să îşi găsească locuri de muncă sau să urmeze cursuri.

Directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) din Sibiu, Eugen Iordănescu, consideră că închiderea acestei fabrici nu este un fenomen izolat, fiind o problemă mai mare a producătorilor de haine din România, care s-au bazat doar pe costuri mici de producţie.

„Este una din cele mai sensibile forme de activitate, pentru că, dacă o parte s-au bazat pe lohn şi pe producţie de piaţa externă, toate acestea fug spre Est, de ani şi ani de zile. Nu am semnale de concedieri, avem de ani semnale foarte importante că o bună parte din producţie care e bazată pe lohnul pentru pieţele occidentale, se tot duce spre Est, pentru că nivelul de trai din România creşte, condiţiile sunt tot mai apropiate de cele din Europa, ca atare, aşa cum au venit din Germania sau din Franţa la noi, pentru aceste condiţii mai bune de producţie, pleacă spre pieţele emergente. Rămân în picioare cei care produc pentru piaţa internă, pentru vânzare directă, dar nu sunt foarte mulţi”, a declarat Eugen Iordănescu pentru agenția Agerpres.

Directorul CCIA din Sibiu crede că, în România, producătorii din acest domeniu, vor migra către alte ţări din Est, unde salariile sunt mai mici, deci manopera implică costuri mai reduse.

„Este o industrie care depinde foarte mult de manoperă, drept urmare, ca să facă faţă de concurenţa globală, producătorii fug spre zone de manoperă mai mică. Aşa au venit în România, aşa au venit la noi, pentru că aveam zonă de manoperă mai mică. Este ceva neplăcut, mai ales dacă eşti în întreprinderea respectivă sau eşti proprietar, dar, în acelaşi timp, este ceva natural şi în piaţa asta, toată lumea ştia că asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu”, a mai spus Eugen Iordănescu.

Sib Dress SA este urmașa fabricii Steaua Roşie din Sibiu. Încă din 2008, oficialii Steilmann au stabilit ca producția de masă să fie atribuită fabricilor din Asia, în timp ce în România, Turcia și Moldova să se producă doar comenzi imediate.

Leave a Comment