Share

Economia românească scade: sunt insuficiente comenzi interne şi externe, iar încrederea continuă să se reducă

Industria nu şi-a revenit în iulie după căderea puternică din iunie, arată Barometrul Industriei din România, în care se menţionează că vara căderile din industrie se recuperează greu, mai ales când contextul global e dificil.

„Sezonalitatea explică parţial activitatea slabă. Multe firme au închis porţile în iulie pentru o lună întreagă de concediu, dar cauza principală a stagnării este rata insuficientă a comenzilor interne şi externe. Rezultatele slabe şi contextul dificil pun presiune pe aşteptările managerilor despre viitor. Încrederea continuă să scadă”, relevă concluziile Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP & SNSPA-Facultatea de Management.

Potrivit studiului, creşterea producţiei s-a oprit la 52 de puncte, aproape de 50 care înseamnă creştere zero, iar stocurile au rămas la 46 de puncte. Comenzile noi sunt aproape de contracţie – 51 faţă de 53 în iunie, cele pentru export nu şi-au revenit din contracţie (46 de puncte), în timp ce importurile de materii prime s-au oprit la nivelul lunii iunie, respectiv 52 de puncte.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, indicatorul arată reducerea numărului de salariaţi – 47 de puncte.

Costurile de producţie rămân în zona de expansiune – 62 în iulie, faţă de 63 în iunie, iar preţurile încasate de firme au fost în uşoară creştere (55 de puncte).

„Indicatorul global de încredere a managerilor a căzut la 52 de puncte, faţă de 70 cât avea în ianuarie. Scăderea din ultimele 6 luni a fost liniară şi continuă. A crescut probabilitatea ca în lunile următoare încrederea managerilor să cadă în teritoriul negativ (sub 50 de puncte)”, spun realizatorii studiului.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Barometrul prezintă activitatea din industrie în luna iulie 2019. Acesta a fost realizat pe un eşantion de 283 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 22 – 27 august 2019.

Semne rele și din afara țării

Mulți economişti se aşteaptă ca economia americană să intre în recesiune în următorii doi ani, iar Casa Albă deja caută soluții pentru a evita declinul. În Germania, Bundesbank a avertizat ieri că prima economie a Europei ar putea să intre în recesiune în trimestrul al treilea. Producţiei industrială a Chinei se află la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani, iar economia britanică s-a contractat în trimestrul doi.

Citește și:

Leave a Comment