Share

Camera Reprezentanților a decis: Donald Trump, pus sub acuzare pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului

Donald Trump a devenit astăzi cel de-al treilea președinte american pus sub acuzare. Deși Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat așa-numitul „impeachment”, Senatul are votul decisiv.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a fost trimis în judecată în cadrul unei proceduri de destituire, devenind astfel al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite ajuns în această situaţie.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a adoptat punerea sub acuzare, cu 230 de voturi pentru, 197 contra şi o abţinere, pentru „abuz de putere”, și cu 229 de voturi pentru, 198 contra şi o abţinere pentru
Aceasta urmează să se pronunţe şi asupra celui de-al doilea capăt de acuzare reţinut împotriva lui: „Obstrucţionarea activităţii Congresului”.

În urma acestor decizii, Senatul va trebui să organizeze procesul, probabil în ianuarie. Republicanii, majoritari în Camera superioară, nu şi-au ascuns intenţia de a-l achita.

Trump: Democrații sunt roși de ură și invidie

La scurt timp după punerea sa sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, Donald Trump a denunțat „ura” democraţilor din Congres.

„În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă”, a declarat el în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek din Michigan.

„Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani”, a adăugat Trump.

„Mai puține drepturi decât Iisus”

Tot după decizia de punere sub acuzare, un congresman republican a dat naștere unei puternice controverse religioase după ce a declarat că Iisus a avut „mai multe drepturi” în faţa lui Ponţiu Pilat decât Donald Trump în faţa procedurii de destituire lansată de democraţi.

„Când Iisus a fost acuzat în mod fals de trădare, Ponţiu Pilat i-a dat lui Iisus ocazia să facă faţă acuzatorilor săi. În timpul acestui simulacru de proces, Ponţiu Pilat i-a acordat lui Iisus mai multe drepturi decât i-au acordat democraţii preşedintelui în această procedură”, a spus Barry Loudermilk, congresman de Georgia.

„Preşedintele a avut ocazia să vină pentru a depune mărturie… A refuzat să facă acest lucru”, i-a răspuns Jerry Nadler, preşedintele democrat al Comisiei juridice care a redactat actul de punere sub acuzare.

Pe Twitter, un preot iezuit, James Martin, a scris că „este absurd să compari tratamentul primit de preşedinte cu cel suportat de Iisus”.

„Ponţiu Pilat a ordonat ca Iisus să fie bătut, biciuit, închis, să meargă pe străzi purtându-şi crucea şi l-a crucificat pe această cruce până când a murit”, a scris el. „În plus, numai unul nu a păcătuit”, a subliniat preotul.

Alesul de Pennsylvania, Fred Keller, a afirmat la rândul său că se roagă pentru democraţii care vor vota punerea sub acuzare, citând din Evanghelia după Luca: „Şi Iisus a spus: Tată, iartă-i, pentru că nu ştiu ce fac”.

Leave a Comment