Share

Dolarul american, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

Dolarul american, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Creșterea vine în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor în Rusia, iar traderii se aşteaptă la o nouă majorare semnificativă a dobânzii de bază din partea Rezervei Federale americane.

Conform Reuters, Dollar Index, indice care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu un coş format din alte şase valute, a urcat cu 0,5% până la 110,87 puncte, un nou record înregistrat după 2002.

În schimb, monedele europene au avut de suferit, euro depreciindu-se cu 0,56% până la 0,9913 dolari iar lira sterlină cu 0,31% până la 1,1345 dolari, după ce anterior a coborât până la 1,1304 dolari, minimumul ultimilor 37 de ani.

Și în România, dolarul a crescut (pe interbancar) până la 4,99 lei, ajungând la cea mai ridicată valoare din istorie înregistrată la cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională. Recordul anterior s-a înregistrat pe 12 iulie 2022, atunci când moneda americană a atins 4,9391 lei/dolar.

Preşedintele rus a anunţat miercuri o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina, în timp ce războiul a ajuns în a şaptea lună, iar Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Ulterior, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.

„Evident că avem o situaţie în care investitorii se îndreaptă spre valori de refugiu şi avem de asemenea aşteptări că vom vedea astăzi o nouă majorare de dobândă din partea Fed. Aşa că dolarul era deja puternic iar apropierea Ucrainei de ţările din Europa îi face pe oameni să se gândească cum va arăta situaţia dacă războiul din Ucraina escaladează. Deci este o sabie cu două tăişuri, care afectează în mod diferit euro, lira sterlină şi dolarul”, a apreciat Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell.

Potrivit analiştilor, comitetul de politică monetară, organismul de decizie de la Federal Reserve, ar urma să anunţe miercuri o nouă majorare a dobânzii de bază, cea de-a cincea scumpire a creditului de după luna martie, în condiţiile în care inflaţia rămâne aproape de maximumul ultimilor 40 de ani.

Majoritatea analiştilor se aştepată ca Fed să anunţe o majorare a dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază dar o creştere cu 100 de puncte de bază (-un punct procentual-nr.) nu este complet exclusă de analişti.

Leave a Comment