Share

Dieselgate revine: Percheziții la sediul Volkswagen

Birourile din Wolfsburg ale grupului Volkswagen au fost vizate de percheziții ale procurorilor germani, ieri, în cadrul unei noi investigații legată de răsunătorul scandal Dieselgate.

Procurorii din Germania au efectuat marţi percheziţii la sediul central din Wolfsburg al Volkswagen, în cadrul celei mai recente investigaţii legate de manipularea emisiilor (Dieselgate), transmite Reuters.

Deși au trecut mai bine de patru ani de la declanșarea scandalului „păcălirii” emisiilor, supranumit Dieselgate, efectele acestuia continuă să facă valuri în Germania. Ieri, procurorii au efectuat noi percheziţii la sediul central al grupului Volkswagen, iar la finalul acțiunii au declarat că au fost confiscate documente.

Oficialii Volkswagen au dat asigurări că vor coopera pe deplin cu autorităţile, dar consideră că investigaţia este nefondată. Ei au informat că percheziţiile au legătură cu investigaţia privind maşinile diesel cu motoare EA 288, modelul care a urmat motorului EA 189, aflat în centrul scandalului legat de falsificarea rezultatelor testelor antipoluare.

Grupul german susţine că a dezvăluit autorităţilor relevante problema aflată în centrul noii investigaţii – care se concentrează pe angajaţii VW.

În cadrul simulărilor, vehiculele cu motoare EA 288 nu indicau o avarie a filtrului de particule diesel, deşi îndeplineau standardele privind emisiile, a precizat Volkswagen, adăugând că motorul nu avea instalat un soft ilegal.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce, în septembrie 2015, a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Până acum, Volkswagen a plătit peste 30 de miliarde de euro pentru amenzi, costuri cu rechemarea la service şi soluţionarea juridică a plângerilor.

Zeci de mii de britanici cer despăgubiri

Posesorii britanici de maşini diesel Volkswagen, Audi, Seat şi Skoda au acționat în instanță grupul german încă din 2016, considerând că au suferit prejudicii în urma manipulării emisiilor. Luni, ei au participat la o nouă înfățișare în procesul intentat la Înalta Curte din Londra.

Volkswagen „a păcălit” reglementările europene privind emisiile, menite „să salveze vieţi”, prin instalarea unor dispozitive care permit manipularea emisiilor (Dieselgate), au susținut aceștia.

Zeci de mii de şoferi britanici au acţionat în instanţă grupul german Volkswagen, deoarece a folosit un soft pentru a eluda standardele de emisii poluante. Reprezentanţii Volkswagen au declarat că „îşi vor apăra viguros poziţia”.

În Marea Britanie plângerile au fost depuse încă din 2016, iar acum avocaţii şoferilor susţin „că s-a ajuns la un moment decisiv în tribunal”.

Gareth Pope, de la firma de avocatură Slater and Gordon, care reprezintă peste 70.000 dintre cei aproape 90.000 de reclamanţi, a declarat înaintea audierilor că „acest proces va stabili odată pentru totdeauna dacă Volkswagen a instalat în vehicule dispozitive care manipulează emisiile şi va fi o piatră de hotar pentru încercările clienţilor de a trage la răspundere Volkswagen în Regatul Unit”.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Citește și:

Leave a Comment