Share

Dieselgate: Cehii vor despăgubiri ca în SUA

Un tribunal din Praga a decis că proprietarii cehi de maşini Skoda şi Volkswagen pot solicita despăgubiri de 533 de milioane de coroane (20,7 milioane de euro) pentru manipularea emisiilor care a dat naștere scandalului Dieselgate.

Scandalul Dieselgate a ajuns în Cehia. Conform Reuters, care citează portalul seznamzpravy.cz, un tribunal ceh a decis astăzi că deținătorii de mașini produse de grupul Volkswagen pot cere despăgubiri în valoare totală de 20,7 milioane de euro. Decizia tribunalului se referă la cele 2.435 de persoane care au depus plângeri, însă ea poate fi contestată.

Deocamdată, nici oficiali ai grupului Volkswagen, nici ai tribunalului cu pricina și nici ai Skoda Auto, brand ceh deţinut de VW, nu au fost disponibili pentru comentarii, îmsă avocatul petiționarilor, Frantisek Honsa, a declarat că „este un punct de cotitură în Europa, vrem să obţinem aceleaşi compensaţii ca în SUA”.

După ce Volkswagen a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care modifica rezultatele testelor de poluare, autorităţile au ordonat efectuarea de teste de emisii la toate modelele de autovehicule aflate în prezent în circulaţie. Până acum, Volkswagen a plătit peste 27 de miliarde de euro (31 de miliarde de dolari).

Analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia în care permite evitarea unui accident sau a pagubelor produse motorului.

Citește și:

Leave a Comment