Share

UPDATE Dieselgate în Franța! Acuzații grave la adresa Renault

Publicația franceză Le Monde a publicat astăzi un articol denumit „Dieselgate: Cercetarea care implică Renault”, în care arată că grupul francez este vizat de o investigație pentru „înșelăciune în formă agravată”. Mai exact, jurnaliștii citează un raport conform căruia Renault ar fi utilizat un sistem de control al poluării care bloca emisiile la viteze mai mici de 50 km/h.

Dacă detaliile oferite de Le Monde sunt reale, aceasta ar fi o nouă lovitură pentru grupul francez care deține și marca Dacia, după scandalul în care este implicat fostul său șef, Carlos Ghosn. În investigația lor, jurnaliștii francezi citează un raport de cercetare comandat de magistrații care instrumentează dosarul „Dieselgate”. După germanii de la Volkswagen, sub lupa organelor de control au intrat și alte grupuri europene printre care Renault, PSA Peugeot – Citroen și Fiat Chrysler Automobiles, toate aceste nume mari din industria auto europeană fiind acuzate că au modificat sistemele de evacuare ale mașinilor cu motoare diesel pentru a reduce emisiile de oxizi de azot (NOx) în timpul testelor necesare omologării. În acest context, marca franceză este investigată pentru „înșelăciune în formă agravată”.

Odată cu prezentarea raportului citat de Le Monde, acțiunea împotriva Renault ar putea fi grăbită. În octombrie 2017, magistrații francezi solicitaseră Institutului Superior de Cercetare în domeniul Automobilelor și Transportului (ISAT) să realizeze teste suplimentare pentru a confirma sau infirma prezența unor dispozitive frauduloase. În urma unor teste realizate pe modelele Captur și Clio IV, concluziile ISAT au arătat, fără echivoc, că „există unele modificări ale sistemelor de depoluare care ar permite adaptarea la procedurile de omologare într-un mod diferit de condițiile reale de utilizare”.

Mai exact, cercetătorii ISAT, institut atașat Universității Bourgogne, au observat în timpul verificărilor că sistemul EGR și cel de eliberare a NOx nu funcționau în anumite condiții. Valva EGR „înceta să opereze” la temperaturi joase sau peste pragul depășit în mod normal în timpul utilizării. În același timp, sistemul de eliberare al NOx „funcționa cu o frecvență redusă pe o gamă largă de viteze utilizate în mod obișnuit” și nu efectua ciclul de purjare sub 50 km/h.

Cu alte cuvinte, notează Le Monde, aceste sisteme de depoluare sunt în mare parte inoperabile în orașe, exact acolo unde persoanele sunt expuse la particulele de oxizi de azot (NOx).

Ca reacţie la articolul din Le Monde report, un purtător de cuvânt de la Renault a declarat că toate vehiculele companiei respectă normele iar compania nu a utilizat dispozitive defecte.

Imediat după publicarea acestor informaţii acţiunile Renault au scăzut cu până la 2,9% la bursa de la Paris.

UPDATE: La solicitarea LifeNews.ro, oficialii grupului Renault au declarat astăzi că, neavând acces la documentul citat, „nu suntem în măsură să comentăm un eventual fragment. Toate vehiculele Groupe Renault au fost omologate conform legislației din domeniu. Suntem în dialog permanent cu autoritățile competente. Grupul a respectat întotdeauna normele în vigoare”.

Leave a Comment