Share

CFR Cluj, campioana României la fotbal pentru al treilea an consecutiv

Echipa CFR Cluj a învins aseară Universitatea Craiova și a devenit campioana României la fotbal pentru al treilea an consecutiv.

În ceea ce a devenit „finala” campionatului național la fotbal ca urmare a deciziei Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal de a transforma partida dintre primele două clasate într-un meci decis, la nevoie, prin prelungiri şi penalty-uri CFR Cluj a obţinut al treilea său titlu consecutiv de campioană a României al fotbal.

Echipa din Ardeal a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 3-1 (1-1) pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova, în meciul decisiv pentru câştigarea Ligii I.

CFR şi-a trecut în palmares al şaselea său titlu de campioană, 2007-2008, 2009-2010, 2011-2012, 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020.

Universitatea a ratat şansa unui titlu după o pauză de 29 de ani. Universitatea a pierdut în faţa formaţiei CFR Cluj la Craiova şi o Supercupă a României (0-1), în 2018.

Clujenii au fost mai buni în meciul de luni, au dominat jocul şi au înscris de trei ori, prin fundaşii Paulo Vinicius (36) şi Kevin Boli (56), serviţi ideal cu centrări de fiecare dată de Ciprian Deac, care a închis tabela (77 – penalty). Universitatea a deschis scorul prin Dan Nistor (10), fost jucător al CFR-ului, dar nu s-a ridicat la nivelul mizei, nereuşind să faţă faţă presiunii acestui meci. CFR a fost mai matură, a gestionat foarte bine meciul şi s-a impus meritat.

CFR nu a putut conta în acest meci de titlu pe antrenorul Dan Petrescu şi pe jucătorii Cristian Manea, Damjan Djokovic, Adrian Păun şi Lacina Traore, toţi din cauza infectării cu coronavirus.

După un început de tatonare, în care oaspeţii au avut o posesie mai bună, Universitatea a dat lovitura la capătul unei acţiuni rapide, Koljic găsindu-l liber pe Nistor la circa 25 de metri, iar acesta a marcat cu un şut superb (10). Universitatea a avut momente bune şi în continuare, iar Mihăilă a reluat peste poartă de la colţul scurt (13).

În min. 18 s-a consumat o fază controversată, francezul Omrani pătrunzând în careu, iar Vlădoiu l-a deposedat prin alunecare, oaspeţii solicitând penalty.

Dominarea oaspeţilor s-a accentuat tot mai mult, iar Omrani (29) a şutat din careu pe lângă poartă, un gol care a prefigurat egalarea, adusă de Paulo Vinicius (36), cu o lovitură de cap, la cornerul lui Deac.

Universitatea a replicat periculos, iar Nistor (38) a înţepat balonul pe lângă Arlauskis, dar şi pe lângă poartă.

Vlădoiu a avut o intervenţie providenţială în faţa lui Rondon (40), iar apoi Pigliacelli s-a remarcat şi el în faţa venezueleanului (45+3). Şi gazdele au ratat o situaţie bună pe finalul primei reprize, prin Bărbuţ (45), al cărui şut a fost respins de Vinicius din faţa porţii goale.

În repriza secundă, Koljic (53) a trimis un şut bun, dar pe lângă poartă. Imediat, Chipciu (54) l-a testat de la distanţă pe Pigliacelli (54). Kevin Boli (56) i-a adus pe ardeleni în avantaj, centrarea lui Deac găsindu-l liber pe fundaşul CFR-ului. Echipa condusă de pe margine de Valeriu Bordeanu a controlat în continuare jocul, iar Bordeianu (63) a şutat tare de la distanţă, dar Pigliacelli a prins.

CFR Cluj a tranşat soarta partidei din penalty (77), prin Deac, după ce Cosic l-a faultat pe Vinicius, aflat în poziţie de ofsaid în careul Universităţii, la o fază fixă.

Universitatea a încercat pe finalul partidei să marcheze, însă nu a avut decât două ocazii notabile, Koljic (84) şi Baiaram (90+4) expediind cu lovituri de cap peste poartă.

Universitatea a ratat titlul, dar a reuşit cea mai bună clasare după revenirea sa în Liga I (doi) şi a jucat titlul pe masă în ultimul meci al sezonului, o performanţă mai mult decât onorabilă.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a decis, luni, ca partida dintre Universitatea Craiova şi CFR Cluj, din etapa a 10-a a fazei play-off, să fie decisă prin prelungiri şi penalty-uri în caz de egalitate şi astfel să desemneze campioana ediţiei 2019-2020 a Ligii I.

Jucătorii din Cluj, în extaz

Alexandru Chipciu, fotbalistul echipei CFR Cluj, consideră că formaţia sa a demonstrat că este cea mai bună din campionatul Ligii I.

„Sunt mai interiorizat, după ce am dat al treilea gol cred că am şi plâns pe teren pentru că am avut nişte emoţii mai puternice în momentul ăla. Iar acum sunt mai lejer, nu pot să bag adrenalină iar. CFR e cea mai bună echipă. Dacă ne uităm la meciul de azi, până am dat al treilea gol am fost numai noi pe teren. Parcă era altă putere pe CFR. Dar suntem jucători experimentaţi, avem multe meciuri în cupele europene, la echipa naţională şi pe undeva e normal să fim cei mai buni. Dar şi Craiova e echipă bună, cu tineri de mare viitor. Chiar îmi pare rău pentru ei că au pierdut. Dar noi am fost mai experimentaţi şi mai buni”, a spus Chipciu.

„Când am venit la CFR mă gândeam că va fi cel mai uşor titlu de câştigat pentru că aveam o diferenţă mare. Dar apoi, cu pandemia şi tot ce s-a întâmplat, a fost mai greu. Iar acum cred că e printre cele mai grele titluri pentru că am jucat 3 meciuri în 7 zile, ceea ce e inuman… la meciul cu FCSB nu puteam să stau în ghete, aşa de greu era. Dar bine că s-a terminat. Nu l-am avut nici pe antrenor, nici suporterii nu au fost în tribune… e sec fără suporteri, dar asta e viaţa, trăim prezentul şi sperăm ca pe viitor să fie mai bine”, a adăugat fotbalistul.

De asemenea, Ovidiu Hoban a declarat că titlul din acest an a fost extrem de greu de câştigat şi că nimeni nu îşi poate imagina prin ce a trecut formaţia sa până la a-şi adjudeca trofeul.

„E un trofeu foarte mult râvnit de mine şi mă bucur foarte mult că l-am câştigat. A fost foarte greu acest titlu. Nici nu cred că vă puteţi imagina prin ce am trecut noi, ca echipă, cu toate problemele, cu acel COVID care ne-a dat mari bătăi de cap. Au fost întreruperi, antrenamente separate, singuri… a fost foarte greu. Dar cu atât mai mult mă bucur. E una dintre cele mai frumoase cupe câştigate. E un moment special”, a spus Hoban la Digisport.

Ultimul meci la CFR Cluj pentru Arlauskis

„Mă bucur pentru acest meci, pentru «gladiatorii» mei… prin ce am trecut noi, numai cu asemenea caractere puteam să ducem totul la bun sfârşit. Ne bucurăm toţi. Am luat trei titluri, dar acesta a fost cel mai dificil. Prin ce am trecut cu pandemia, cu implicarea altora, cu testele… nu mai intru în detalii. Au fost momente foarte dificile. Dar ne bucurăm foarte mult. Acum pot să spun că e gata, am încheiat cu CFR Cluj. Ăsta a fost ultimul meu meci la CFR, plec, destinaţia o veţi afla mai încolo. Voi spune atunci când voi semna. E greu să părăsesc un club ca CFR. Am stat trei ani alături de oameni deosebiţi care m-au ajutat foarte mult. O să îmi fie dor de România, dar mă bucur că sfârşitul e fericit şi plec cu zâmbetul pe buze. Dar sufletul meu plânge”, a afirmat portarul echipei din Cluj.

„Antrenorul Dan Petrescu mereu m-a certat. Ne certam pe unde prindeam. Dar aşa se întâmplă când se întâlnesc doi nebuni care ştiu ce vor de la viaţă. Chiar am vorbit cu el… şi i-am spus că indiferent de cât de cocoşaţi suntem noi ştim ce vrem şi putem să luăm ce e al nostru. După trei ani e timpul să ne despărţim. Eu o iau pe drumul meu. El sper să rămână şi să ducă echipa iar în Europa”, a precizat Giedrius Arlauskis.

Dezamăgire la Craiova

De cealaltă parte, preşedintele clubului Universitatea Craiova, Sorin Cârţu, a declarat că „asta este, în sufletul nostru ne doare, dar nu avem ce face. Trebuie să ne gândim la viitorul sezon, acum am arătat că suntem o echipă care contează în lupta pentru titlu. Probabil că pentru campionatul viitor ne vom lua toate măsurile să fim mult mai constanţi şi să câştigăm campionatul”.

„Nu vreau să intru în amănuntele meciului pentru că nu vreau să fac o analiză a jocului. Au fost mai buni, asta înseamnă că nu merge ceva. S-a simţit lipsa lui Nicuşor Bancu, e un jucător important. Când îţi lipseşte căpitanul întotdeauna poţi să ai nişte momente de cădere”, a mai spus Sorin Cârţu.

Leave a Comment