Share

Cel mai mare operator telecom din Bulgaria a fost vândut cu 1,2 miliarde de euro

Compania Vivacom, cel mai mare operator telecom din Bulgaria, a fost achiziționată contra sumei de 1,2 miliarde euro, de bulgarii de la United Group, parte a firmei de private equity BC Partners.

Preluarea Vivacom este ultima tranzacţie convenită de compania de telecomunicaţii şi media United Group în regiunea Balcanilor, după ce în luna mai a acestui an a achiziţionat operatorul Tele2 Croatia pentru 220 milioane euro.

United Group, Vivacom şi BC Partners au anunţat într-un comunicat comun de presă că se aşteaptă să finalizeze tranzacţia în al doilea trimestru al anului următor, „în funcţie de obţinerea aprobărilor necesare din partea organismelor care se ocupă de concurenţă”.

Vivacom a fost scos la vânzare în luna iulie, în pofida unei dispute de durată cu privire la cine controlează compania între omul de afaceri bulgar Spas Roussev, care deţine 46% din acţiunile Vivacom, şi rusul Dmitri Kosarev, care are o participaţie la un holding din Luxemburg care deţinea Vivacom înaintea de vânzarea la licitaţie în 2015.

Un consorţiu condus de Spas Roussev a preluat controlul la Vivacom de la banca rusească VTB Bank în 2016 cu o ofertă de 330 milioane euro. În plus, consorţiul a preluat şi 450 milioane euro din datoriile Vivacom. Însă omul de afaceri rus Dmitri Kosarev, care controla o participaţie la compania holding care deţinea Vivacom, a contestat vânzarea din 2016 pe motiv că a diminuat valoarea investiţiei sale.

De altfel, compania lui Kosarev, Empreno Ventures, a anunţat joi într-un comunicat că a demarat procedurile în justiţie la un tribunal din Luxembourg împotriva BC Partners şi United Group cu privire la achiziţionarea Vivacom.

United Group, companie care a fost înfiinţată în 2000, a crescut rapid dintr-un furnizor local de servicii de cablu TV într-o companie de telecomunicaţii de tip multi-play care oferă servicii de televiziune, internet, comunicaţii fixe şi mobile în şase ţări din Balcani.

Leave a Comment