Share

Bugetul pentru programul Rabla va fi majorat în 2023

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că prima de casare pentru programul Rabla va fi majorată în acest an.

La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Tanczos Barna să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o informare referitoare la programul Rabla, cu cele trei componente ale sale – Clasic (pentru vehicule cu motoare termice), Plus (pentru vehicule electrice și hibride) și Local (pentru vehiculele la prima de casare a cărora participă și autoritățile locale, iar cei care predau un automobil vechi nu trebuie să achiziționeze o mașină nouă) .

Conform ministrului Mediului, alocarea de fonduri pentru Rabla Clasic va creşte cu 15% în 2023, el precizând și că bugetul alocat programului destinat achiziţiei de maşini electrice va fi majorat pentru acest an.

Citește și:
– Tanczos Barna: 3 mld. lei pentru Casa Verde Fotovoltaice 2023. Procedură simplificată

„Am început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. În cadrul programului Rabla Clasic, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de mașini noi cu motorizare clasică, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023”, a declarat Tanczos Barna.

În acelaşi timp, a adăugat el, va fi crescut bugetul pentru achiziţia de maşini electrice (Plus). Ministrul a subliniat că anul trecut s-au constatat evoluţii pozitive pe piaţa auto din România.

„A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci parcul auto din România întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 2026 va fi atinsă”, a explicat ministrul Mediului.

Citește și:

Leave a Comment