Share

În timp ce România pare să grăbească redeschiderea școlilor, Italia anunță reluarea cursurilor abia în septembrie

Discuții tot mai ample cu privire la redeschiderea școlilor au loc în România. Deși nu există o dată certă, autorităile dau de înțeles că lucrul acesta s-ar putea întâmpla în iunie sau chiar mai devreme. În același timp însă, Italia, una dintre țările grav lovite de pandemie, amână revenirea elevilor la cursuri până în septembrie.

Premierul Ludovic Orban susține că în privința redeschiderii școlilor nu a fost luată încă o decizie. Privitor la şcoli încă nu am luat o decizie, suntem într-o analiză extrem de detaliată a tuturor riscurilor care pot să apară legate de revenirea la şcoală a elevilor şi studenţilor. Când vom lua o decizie o vom face publică, dar, în mod evident, şi elevii şi studenţii, normal, la şcoală sunt spaţii închise, vor trebui să poarte mască”, a declarat în urmă cu două zile Ludovic Orban.

În același timp, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a menționat că data redeschiderii şcolilor va fi stabilită de Comitetul pentru situaţii de urgenţă, însă începerea cursurilor trebuie să fie „prudentă, controlată şi treptată”, în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi profesori.

„A fost o întâlnire de lucru, am prezentat ce se întâmplă în statele membre ale UE (…) şi am prezentat care sunt planurile celorlalţi miniştri şi am adus în discuţie şi modalitatea în care am putea reveni în curând la cursuri, dar fac o precizare, (…) trebuie să ne gândim mai întâi de toate la siguranţa şi sănătatea copiilor noştri. Atunci când vom lua decizia revenirii la cursuri trebuie să facem în aşa fel încât copiii să fie în siguranţă”, declara miercuri, 22 aprilie, Monica Anisie.

Pe de altă parte, mai multe asociaţii de elevi au atras ieri atenţia asupra pericolului pe care îl presupune reluarea cursurilor după finalizarea stării de urgenţă. „În ultimele zile, în spaţiul public au existat mai multe dezbateri cu privire la posibilitatea redeschiderii unităţilor de învăţământ preuniversitar din întreaga ţară după încetarea stării de urgenţă, mai exact, la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie. Inclusiv ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituţiei pe care o conduce, dar refuză sistematic încă de la începutul crizei să întreprindă acţiuni care să facă posibilă educaţia în mediul online, astfel încât atât siguranţa, cât şi educaţia copiilor să fie asigurate”, se arată în comunicatul transmis de asociaţiile elevilor din Constanţa, Bucureşti şi Ilfov, Maramureş şi Vâlcea.

Graba cu care autoritățile din România par să dorescă reluarea cursurilor, chiar și doar pentru elevii din clasele a 8-a și a 12-a, nu este împărtășită de alte state europene. De execmplu, în dimineața zilei de duminică, 26 aprilie, premierul italian Giuseppe Conte a promis redeschiderea şcolilor în luna septembrie subliniind că o eventuală reluare a cursurilor în timpul verii ar pune în pericol sănătatea copiilor.

„Şcoala se află în centrul gândurilor noastre şi se va redeschide în septembrie. Toate scenariile pregătite de un comitet de experţi prevăd riscuri ridicate de contagiune în cazul redeschiderii şcolilor înainte (n.n. – de septembrie). Este în joc sănătatea copiilor noştri”, a declarat Giuseppe Conte într-un interviu publicat în cotidianul italian La Repubblica.

De asemenea, şeful executivului italian a confirmat că guvernul de la Roma lucrează la un plan de relaxare treptată a restricţiilor şi de redeschidere a activităţilor industriale începând cu data de 4 mai.

Planul, care vizează redeschiderea unei mari părţi a companiilor, mergând de la sectorul manufacturier la construcţii, va fi prezentat „cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare”, dar întreprinderile vor trebui să asigure „o respectare riguroasă a protocoalelor de securitate”, precum distanţarea socială şi purtarea măştii.

Leave a Comment