Share

BMW XM, învingător detașat în clasamentul înmatriculărilor de supermașini din Europa

Datele preliminare privind înmatriculările de mașini din Europa arată că, în segmentul mașinilor exclusiviste, modelul XM al bavarezilor de la BMW, domină autoritar. Ferrari are cele mai multe prezențe în Top 10.

Segmentul mașinilor al căror preț uimește de fiecare dată – dar care își justifică, măcar parțial, poziționarea pe piață prin caracteristici spectaculoase – a încheiat anul 2023 cu o creștere de 16,4%. Conform raportului DataForce cu privire la valorile preliminare ale înmatriculărilor de automobile din segmentul denumit generic „exotice”, în 2023 au ajuns pe șoselele din Europa 19.221 de automobile cu caracteristici spectaculoase și dotări de top.

Cel mai căutat vehicul din această zonă a pieței, rezervată celor cu buzunare largi și pline, a fost în 2023 BMW XM. SUV-ul german de înaltă performață a fost înmatriculat în 3.133 de exemplare dintre care, conform reprezentanței BMW în România, 55 au ajuns pe șoselele de la noi.

BMW XM este, de altfel, bestseller-ul diviziei BMW M în România. Prețul „de bază”, al modelului BMW XM este de 172.610 euro, această sumă rezervându-le celor care și-o permit deținerea unui SUV cu sistem hibrid de propulsie care dezvoltă 653 CP. Mai mult chiar, producătorul bavarez are în portofoliul de produse și o ediție specială a modelului, denumită XM Label Red, care dezvoltă 749 CP și care are, în România, un preț de 198.016 euro. Patru astfel de vehicule au fost vândute unor clienți români.

La mare distanță de BMW XM, în clasamentul european al vânzărilor de modele „exotice” poziția a doua este ocupată de mult mai cunoscutul Lamborghini Urus. Acest SUV cu un preț de catalog de circa 265.000 de euro a fost cumpărat anul trecut de 1.908 clienți europeni. Aproape 30 de unități ale acestui spectaculos vehicul au ajuns anul trecut în România.

Poziția a treia în clasamentul supermașinilor comercializate anul trecut în Europa este ocupată de Bentley Bentayga. Din totalul de 1.325 de astfel de vehicule comercializat în 2023 în Europa, 24 au intrat în posesia unor clienți din România.

Top 5 european al modelelor exclusiviste este completat de Lamborghini Huracan, cu 1.047 unități comercializate și de Ferrari 296 GTB cu 1.015 unități.

Conform DataForce, pe locurile următoare se clasează, în ordine, Aston Martin DBX (991 unități), Ferrari SF90 (787 unități), Ferrari Roma (733 unități), Ferrari 812 GTS (729 unități) și Bentley Continental GT (725 unități).

Așa cum e lesne de observat, marca cel mai des prezentă în acest clasament al vânzărilor de supermașini este Ferrari, cu patru modele în Top 10, urmată de Lamborghini cu două modele și Bentley tot cu două modele.

Citește și:

Leave a Comment