Bătălia cotelor de piață auto: Importatorii Hyundai și Suzuki câștigă, Porsche România pierde
Cei mai puternici importatori de mașini noi din România duc o luptă intensă pentru a cuceri cât mai mulți clienți. Dincolo de cifrele aferente vânzărilor sau înmatriculărilor, un alt indicator arată adevărata diferență dintre cei care câștigă și cei care pierd.
De cele mai multe ori, interpretarea datelor statistice privind piața auto se rezumă la evidențierea diferențelor dintre mărci în privința numărului de unități vândute. Mai nou, pentru că datele oferite de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) nu mai sunt considerate relevante de unii comercianți, numărul de vehicule înmatriculate (DRPCIV) a devenit principala modalitate de a compara evoluția unei mărci față de cea a alteia. Dar aceste valori nu evidențiază decât parțial succesul sau insuccesul unei mărci.
Un exemplu simplu ar fi Top 3 al marilor companii importatoare de vehicule de pe piața românească. Renault Commercial Roumanie, Porsche România și Ford România, în această ordine, se află de ani buni pe podium fără a putea fi detronate. Nici măcar ordinea lor nu se schimbă. Cu toate acestea, în ultimul an, reprezentanța Renault a avut o evoluție mai bună decât cea a Ford, în timp ce Porsche România a pierdut teren important. Dacă ne uităm strict la numărul de unități vândute, acest detaliu rămâne greu de intuit pentru că, în timp ce în 2017 mărcile importate de Porsche România cumulau vânzări de 22.114 unități, în 2018 totalul a urcat la 24.592. Doar că piața totală a crescut mult mai rapid decât avansul raportat de divizia din România a Porsche Holding GmbH. Dar să le luăm pe rând.
Cei mai puternici importatori de mașini din România
Clasamentul companiilor care importă și distribuie mașini în România este dominat de Renault Commercial Roumanie, reprezentanță a grupului francez care a are în grijă mărcile Dacia, Nissan și Renault. Anul trecut, români au înmatriculat 50.464 de mașini ale celor trei mărci, în creștere de la 39.650 de unități în 2017. Pe locul secund în clasamentul firmelor importatoare se află Porsche România, reprezentanta mărcilor Audi, Porsche, Seat, Škoda și Volkswagen. În 2018 au fost înmatriculate la noi 24.592 de unități ale mărcilor menționate, în creștere de la 22.114 unități cu un an înainte. Poziția a treia este ocupată de Compania Națională de Vânzări Ford care a comercializat la noi 9.681 de unități ale mărcii americane.
În afara celor trei mari companii așezate confortabil pe podium și fără șanse de a schimba locurile între ele sau cu alt competitor, în clasamentul marilor importatori urmează Opel Southeast Europe, care reprezintă marca Opel și a vândut anul trecut 7.767 unități, Hyundai Auto România, parte a Țiriac Holdings și reprezentantă a mărcii coreene, cu 5.753 unități și Toyota România (Lexus și Toyota) cu 5.267 unități. Pe poziția a șaptea în Top 10 se află Trust Motors (Citroen, DS și Peugeot) cu 4.611 unități, apoi Mercedes-Benz România (Mercedes-Benz și smart) cu 4.463 unități, Suzuki ZRT Esztergom Sucursala București (Suzuki) cu 3.984 unități și BMW Group România (BMW și Mini) cu 2.978 unități. În afara Top 10, dar cu mari șanse de a urca în clasament, se află, în ordine, Kia Romauto, AutoItalia și Mazda România.
Creșterea medie a pieței schimbă datele problemei
Așa cum spuneam, în afara cifrelor seci, un indicator important al performanței unei companii este cota de piață. Companiile care reușesc să înregistreze o creștere a vânzărilor mai mare decât cea a pieței totale își majorează cota, în timp ce o cotă mai mică decât în anul anterior apare în dreptul celor care, deși au reușit să vândă mai mult decât în 2017, au raportat majorări mai mici decât media pieței.
Cea mai mare cotă de piață din 2018 este cea a Renault Commercial Roumanie, companie care a atins 38,55% din totalul pieței, în creștere cu 0,59 puncte procentuale față de anul 2017. Deși în clasamentul vânzărilor se află pe locul doi, Porsche România a înregistrat anul trecut cel mai mare declin al cotei de piață, indicatorul scăzând cu mai bine de două puncte procentuale, de la 20,78% până la 18,78%. Singurele firme importatoare din Top 10 care au mai înregistrat scăderi ale cotelor la finalul lui 2018 au fost BMW Group România (-0,89 pp) și reprezentanța Mercedes-Benz în România (-0,6 pp). În rest, doar creșteri mai mari sau mai mici, la acest capitol fiind demne de evidențiat performațele Suzuki ZRT care și-a majorat cota de piață cu 0,95 puncte procentuale până la 3,04% și Hyundai Auto România (+ 0,87 pp).
©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.