Share

România, pe locul 37 din lume la costul internetului mobil

Un studiu realizat de britanicii de la Cable în 230 de țări din întreaga lume arată care este costul internetului mobil pentru 1 GB. Cercetarea de piață relevă date importante precum țara în care traficul mobil de date este cel mai ieftin și, mai ales, unde se situează România în raport cu statele din Europa în acest domeniu.

Vi se pare că plătiți mult pentru internetul mobil pe care îl utilizați pe telefon sau tabletă? Dacă faceți comparație cu India, cu siguranță aveți dreptate. La fel și dacă puneți în balanță prețul pentru 1 GB plătit de vecinii din Ucraina. Dar, la nivel mondial, nu stăm deloc rău. România se află pe locul 37 din 230 de țări în ierarhia prețului plătit de clienți pentru fiecare „mega” utilizat.

Pentru a susține cu date afirmațiile de mai sus trebuie spus că studiul realizat de Cable a luat în calcul 6.313 planuri de date disponibile în nu mai puțin de 230 de țări. Drept rezultat, India este considerată țara în care internetul mobil este cel mai ieftin, prețul mediu fiind de doar 0,26 USD /  GB. Locul secund în clasamentul mondial este ocupat de fosta republică sovietică Kirgistan cu 0,27 USD / GB, iar pe poziția a treia se clasează Kazahstan cu 0,49 USD / GB.

În zona Uniunii Europene și a statelor EFTA, cel mai ieftin internet mobil poate fi găsit în Finlanda, stat în care 1 GB costă, în medie, 1.16 USD. Iar cel mai redus preț din zona României poate fi găsit în Ucraina, acolo unde 1 GB costă doar 0,51 USD.

România, preț mai mic decât în Franța, dar mai mare decât în Austria

România ocupă locul 37 la nivel mondial în clasamentul celor mai mici prețuri achitate pentru 1 GB de date mobile. Conform datelor Cable, la noi prețul este de 1,89 USD / GB, mai mic decât cel din state precum Bulgaria (7,15 USD / GB), Germania (6,96 USD / GB), Ungaria (6,56 USD / GB), Spania (3,79 USD / GB) sau Franța (2,99 USD / GB). Dar mai mare decât în Finlanda (1,16 USD / GB), Polonia (1,32 USD / GB), Italia (1,73 USD / GB) sau Austria (1,88 USD / GB).

În zona Europei Centrale și de Est, țara noastră se află pe poziția a doua în domeniul prețului cel mai mic pentru trafic mobil de date, după Polonia și înaintea Lituaniei, Sloveniei, Moldovei și Albaniei.

Prin urmare, nu stăm prea rău la prețul plătit pentru internetul mobil. Iar la traficul mobil trebuie să îl adăugăm și pe cel prin cablu, domeniu în care România este printre lideri la viteză, iar prețul per GBo clasează pe poziția 34 din lume. În acest caz, costul de 0,66 USD / GB, este mai mare decât cel din Polonia (0,11 USD / GB) sau Bulgaria (0,19 USD / GB), dar mai mic decât în Portugalia (0,67 USD / GB) sau Grecia (0,86 USD / GB).

Datele complete privind prețurile pentru traficul de date mobile pot fi găsite pe site-ul Cable.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment