Share

Afacere inedită în România: îngrășământ din lână de oaie

O mică firmă din Sibiu a demarat producția de peleţi de îngrăşământ eco din lână de oaie și estimează o producție maximă de 50 de tone pe lună.

Nu sunt mulți cei care s-ar fi gândit că lâna de oaie poate fi utilizată ca substrat pentru plante. Ei bine, doi tineri din Sibiu au pus pe picioare, în premieră în România, o afacere cu peleţi de îngrăşământ eco din lână de oaie.

Marius Laabs şi Lioara Vasilescu au înfiinţat, la începutul acestui an, Naked Sheep SRL, firma care produce îngrăşământ organic în munţii din Transilvania. Ei susțin că lâna se recoltează de la oi crescute în Carpaţi și hrănite natural, chiar şi pe timpul iernii.

„Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menţinându-se în sol până la șase luni, unde eliberează în mod constant îngrăşământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la patru ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

În plus, după perioada de utilizare, peletul este biodegradabil. Îngrăşământul eco funcţionează ca un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriţionale de azot, fosfor şi alte elemente.

Afacerea ar fi trebuit să demareze din luna februarie, dar din cauza pandemiei, montarea maşinilor de producţie nu s-a putut face pentru că inginerii germani care trebuiau să îşi dea avizul nu au mai putut călători. Din acest motiv şi capacitatea de producţie este de numai 10 tone pe lună.

„În momentul de faţă avem o capacitate de 10 tone pe lună, dar o vom ridica la 25 de tone, iar când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producţie va creşte la 50 de tone pe lună. În primul an de producţie estimăm vânzări de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor ţintim o dublare a acestora”, a declarat Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

Fertilizatorul se vinde în pachete de 450 de grame, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

Un kilogram de peleţi se vinde cu 50 de lei, dar preţul poate scădea odată cu creşterea cantităţii cumpărate.

Leave a Comment