Share

A cincea zi din februarie în care producția Dacia este oprită

În cinci dintre cele 15 zile care au trecut din februarie uzina de asamblare a vehiculelor Dacia de la Mioveni a fost oprită. Cauza este criza de semiconductori.

Ziua de 15 februarie este a cincea din această lună în care oficialii uzinei Automobile Dacia au fost nevoiți să oprească activitatea. Practic, dintre cele 11 zile lucrătoare trecute din februarie, în jumătate la Mioveni nu au fost asamblate mașini.

„În cursul lunii februarie grupul Renault va adapta producția industrială pe fondul penuriei de componente electronice provenite de la anumiți furnizori. Activitatea de la Uzina Vehicule va fi întreruptă în zilele de 12 și 15 februarie, iar La Uzina Mecanica și Șasiuri, parțial, în aceleași zile. Echipele Grupului, Supply Chain și Achiziții sunt mobilizate pentru a gestiona impactul generat de această criză mondială care afectează mare parte din sectorul auto”, a răspuns Direcția de Comunicare Dacia la solicitarea LifeNews.ro

Acest anunț vine după unul similar în care oficialii companiei anunțau că „activitatea de la Uzina de Vehicule va fi întreruptă în zilele de 5, 8 și 12 februarie, iar La Uzina Mecanică și Șasiuri, parțial, în data de 8 februarie”. În plus, nici pe 1 februarie nu au fost produse vehicule la Mioveni.

Din nefericire, deși oficialii Automobile Dacia au evitat un răspuns concret, este foarte posibil ca stopări temporare ale producției de la Mioveni să apară și în restul lunii februarie.

Dacia suferă ca și alți mari producători auto

Motivul acestor opriri ale liniilor de asamblare de la Mioveni este criza de semiconductori care afectează întreaga industrie auto.

O analiză IHS Markit arată că deficitul de cip-uri auto ar putea afecta grav producția mondială de mașini. Astfel, estimările arată o scădere cu 672.000 de unități a producției globale de vehicule ușoare (autoturisme și vehicule comerciale sub 3,5T) din cauza lipsei de semiconductori auto doar în primul trimestru din 2021.

Conform analiștilor IHS, criza a apărut pe fondul dotării mașinilor cu tot mai multă tehnologie, asta ducând la o cerere de semiconductori mai mare decât cea estimată.

„Deoarece cauza acestei crize este rezultatul creșterii cererii din partea producătorilor de mașini și componente pe fondul unei oferte limitate de semiconductori, aceasta nu va fi rezolvată până când ambele părți nu vor fi aliniate”, consideră Phil Amsrud, analist principal senior-ADAS, semiconductori și componente, IHS Markit.

Citește și:

Leave a Comment