Share

A cincea ediție a festivalului luminilor, Spotlight, începe în această seară la București

În această seară, la ora 21.00, începe la București a cincea ediție a Spotlight, festivalul în cadrul căruia sunt prezentate instalaţii de lumină, proiecţii de video-mapping ori proiecte de iluminat arhitectural semnate de artişti locali şi internaţionali. Foarte îndrăgit de bucureșteni și turiști, evenimentul va genera, ca de obicei, un aflux mare de privitori pe arterele centrale ale orașului și, desigur, restricții de circulație.

Ce de-a V-a ediţie a Festivalului Spotlight, organizată în colaborare cu Fete des Lumieres de Lyon, va debuta astăzi la ora 21,00. Conform ARCUB, momentul deschideriii festivalului va coincide cu un concert Bob Sinclair. Publicul prezent la Spotlight va putea asculta, în Piaţa „George Enescu”, ritmurile electronice pregătite special pentru eveniment de artistul francez, unul dintre cei mai apreciaţi DJ din lume. Concertul este precedat de un warm-up cu DJ ANDI, de la ora 20,30.

„La fel ca în anii anteriori, traseul principal al Festivalului Internaţional al Luminii – Spotlight este Calea Victoriei, completat de spaţiile din strada Lipscani şi din Piaţa Universităţii, care vor găzdui instalaţii interactive, sesiuni de video-mapping şi multe altele, timp de patru zile, începând cu ora 20,00 şi până la miezul nopţii”, a anunțat ARCUB.

În zonă vor fi aplicate restricţii rutiere în perioada evenimentului, în intervalul orar 20,00 – 23,55: Calea Victoriei, între strada C.A. Rosetti şi bulevardul Regina Elisabeta; Calea Victoriei, între bulevardul Regina Elisabeta şi Splaiul Independenţei. Organizatorul recomandă folosirea mijloacelor de transport în comun pentru evitarea aglomeraţiei în trafic.

Spotlight are loc în perioada 18-21 aprilie 2019 la Bucureşti. Spotlight este cel mai mare festival din România dedicat luminii şi tehnologiilor bazate pe lumină, conform site-ului oficial al festivalului, spotlightfestival.ro

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii SPOTLIGHT s-a desfăşurat între 23 şi 25 aprilie 2015, fiind deschis de un concert al trupelor Robin and the Backstabbers şi Alternosfera. Calea Victoriei a fost transformată într-o expoziţie-gigant iar spaţiile publice au fost revitalizate prin intermediul instalaţiilor interactive şi al spectacolelor de lumini. Au fost înscrise în concurs 30 de proiecte inovatoare iar câştigători au fost declaraţi Antonio Păun şi Thomas Herrera, studenţi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, cu instalaţia “Urban Neon Forest”.

Ediţia din 2016 a festivalului a avut loc între 5 şi 8 mai 2016, fiind deschisă de un concert susţinut de Zoli Toth Project şi Lords of Lightning. Pe tot parcursul acesteia, Calea Victoriei a fost închisă traficului rutier între Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunilor Unite. La această ediţie au fost iluminate şi clădiri emblematice din alte zone ale Bucureştiului, precum Foişorul de Foc, statuia “Leul” sau Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”. ARCUB a estimat o participare de 200.000 de persoane la festival.

Ediţia a treia a Spotlight a avut loc între 20 şi 23 aprilie 2017, debutând cu “Illuminaire”, un spectacol de lumină al companiei austriece Phoenix Fire Dancers. De asemenea, au mai participat Art Safari cu reproduceri după operele pictorului Ştefan Luchian, Maxin10sity din Ungaria, Tom Brânduş, Les Ateliers Nomad. Parteneri internaţionali ai evenimentului au fost Festivalul Internaţional al Luminii din Berlin şi Signal Festival din Praga. Bugetul ediţiei a fost de aproximativ 500.000 de euro, conform unei declaraţii a directorului ARCUB din acea perioadă, Mihaela Păun.

Cea mai recentă ediţie Spotlight a avut loc între 12 şi 15 aprilie 2018. Cu o participare estimată la 500.000 de spectatori şi intitulată “United We Shine”, ediţia din 2018 a Festivalului Internaţional al Luminii a adus împreună artişti care au iluminat Muzeul Antipa, Teatrul Odeon, Palatul Loteriei, Hotelul Novotel, Clădirea Rosenthaler, Ateneul Român, Primăria Municipiului Bucureşti, Teatrul Naţional, Arcul de Triumf, Ateneul Român sau Palatul Ştirbei. Evenimentul de deschidere a fost spectacolul de dans şi lumini al trupei ucrainene Light Balance. Marele premiu al festivalului, în valoare de 5000 de euro, a fost câştigat de către artiştii români de la Mindscape Studio.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment