Share
Elon Musk a anunțat mutarea sediului Tesla în Texas

Elon Musk a anunțat mutarea sediului Tesla în Texas

Elon Musk, șeful Tesla Motor, a anunţat că va muta sediul companie din statul american California în Texas. Intenția lui Musk a fost dezvăluită încă din primăvară.

Deranjat de întârzierea cu care autoritățile din California au permis reluarea producției la uzina Tesla în perioada pandemiei din SUA, Elon Musk a amenințat încă din luna mai a acsdtui an cu mutarea fabricii în alt stat american.

„Sincer, este picătura care a făcut să dea pe afară paharul. Tesla îşi va muta imediat sediul şi proiectele viitoare în Texas / Nevada. Dacă o să menţinem o activitate de producţie în Fremont va depinde de modul în care suntem trataţi” scria Elon Musk în luna mai pe Twitter.

Cum pe atunci intenția era menționată doar pe o rețea de socializare, la fel ca multe dintre ideile lui Musk rămase fără un rezultat vizibil până acum, majoritatea analiștilor au considerat că totul va rămâne la nivel declarativ.

Ei bine, acum, același șef al Tesla a anunțat că producătorul de automobile electrice își va muta cartierul general din Silicon Valley (California), la Austin (Texas), acolo unde compania are în construcție o nouă uzină.

„Sunt încântat să vă anunţ că ne vom muta cartierul general la Austin, Texas”, a spus Elon Musk cu ocazia adunării generale anuale a acţionarilor Tesla, eveniment organizat tocmai în interiorul uzinei Tesla din Texas. El a ţinut să adauge „că această decizie nu înseamnă că Tesla va părăsi complet California”.

Prin această decizie, Tesla se alătură altor mari companii precum Oracle, HP şi Toyota Motor, care au decis şi ele să îşi mute sediu central în Texas din California, unde taxele şi costul vieţii sunt mai mari. Chiar dacă regiunea Silicon Valley este un hub pentru dezvoltarea de noi idei şi companii, Texas este renumit pentru mâna de lucru ieftină şi mai puţine reglementări stricte.

Cunoscutul antreprenor american, care de la debutul pandemiei a criticat în repetate rânduri autorităţile din California pentru regulile sanitare pe care el le consideră mult prea stricte, s-a mutat şi el din Los Angeles în Texas. Musk şi-a justificat anul trecut decizia sa prin necesitatea de a fi mai aproape de cele două proiecte care îi ocupă în prezent cea mai mare parte din timp: dezvoltarea unei rachete de către compania sa spaţială SpaceX în sudul statului Texas şi construcţia unei uzine de asamblare de automobile la Austin.

În opinia analistului Dan Ives de la Wedbush, nemulţumirile lui Elon Musk faţă de autorităţile din California au contribuit la decizia privind mutarea în Texas, însă aceasta este în primul rând o alegere strategică deoarece Tesla intenţionează să construiască la uzina din Austin atât Model 3 şi Model Y, cât şi pick-up-ul Cybertruck şi camionul Semi.

La începutul acestei luni, Tesla a anunţat că a livrat un număr record de vehicule în trimestrul al treilea, o situaţie care contrastează cu o piaţă auto afectată de o penurie de semiconductori.

Citește și:

Leave a Comment