Share
TEST Mini Cooper: Britanic inconfundabil

TEST Mini Cooper: Britanic inconfundabil

Modelele produse de marca Mini, parte a grupului BMW, au un caracter aparte. Pe cât de asemănătoare au devenit mașinile din ziua de astăzi, pe atât de britanice rămân vehiculele Mini. Iar plusul de tehnologie asigurat de bavarezi le majorează substanțial valoarea.

E britanic până în măduva… stopurilor care imită, parțial, celebrul „Union Jack”. Este atât de mic încât ceilalți șoferi din trafic îl caută atent în oglinda retrovizoare. Este recunoscut imediat și, mai important, lasă zâmbete pe fețele privitorilor. Acesta este, din exterior, Mini Cooper, mezinul familiei britanice care, grație intrării în grupul BMW, a renăscut drept primul vehicul premium din segmentul A, cel dedicat mașinilor de oraș.

Test Mini Cooper

Deși mulți se declară îndrăgostiți de stilul specific Mini, sunt puțini cei care cunosc istoria acestei mărci britanice care înglobează acum cele mai noi tehnologii BMW. Curioșii care vor să înțeleagă a cui a fost ideea de a construi ceva atât de diferit de restul automobilelor nu trebuie decât să caute pe Google numele Alec Issigonis, sau, mai exact, Sir Alexander Arnold Constantine Issigonis. Vor afla astfel cu surprindere că „tatăl” Mini nu este 100% britanic, ba, mai degrabă, poate fi asociat cu zona balcanică a Turciei și Greciei. Și, dacă tot ați decis să înțelegeți „de ce e Mini, mini?” nu ar strica să descoperiți și că atât de îndrăgita marcă britanică a apărut ca un efect al crizei de carburant de după al doilea război mondial.

Pentru a nu lungi marea istorie a a micului Mini, puteți sări apoi direct la anul 2000, atunci când marca brtianică a revenit pe piață cu un nou model dezvoltat de această dată sub umbreala bavarezilor de la BMW. Și astfel veți afla că anul trecut britanicii au sărbătorit 20 de ani de când „noul Mini” a devenit un deziderat pentru cea mai mare parte a tinerilor din întreaga lume.

Mini Cooper,  doza de sportivitate

Pentru că obiectul testului nostru a fost modelul Mini Cooper cu 3 uși, adică un orășean stilat și surprinzător de sprințar, ne gândim că ar trebui să aflați și de ce, în afară de echiparea de bază care poartă numele „One”, restul variantelor Mini au în componență „Cooper”. Ei bine, acest nume îi aparține unui ingenios  designer de maşini care a pregătit calea pentru ca marca Mini să intre în competițiile auto sportive: John Cooper.

Ajungând acum la modelul testat, primul detaliu care încântă este, ca de fiecare dată, aerul vesel al mașinii, cu „ochii” săi mari și aspectul de cutie pe roți. Apoi, după ce observi că farurile au tehnologie LED matrix și că fiecare componentă a caroseriei ascunde senzori și camere video sau radar, veselia se transformă în curiozitate.

Deschiderea singurei uși din stânga îți dezvăluie spațiul redus din interior – normal pentru un vehicul de clasă A – și deja cunoscutele artificii de design prin care nemții de la BMW au reușit să mențină aerul clasic și extravagant al mărcii britanice. E drept că apoi ești nevoit să găsești traiectoria potrivită pentru a pătrunde pe scaunul șoferului astfel încât să nu te lovești cu spatele de pilonul central și, în același timp, să eviți un contact între genunchi și volan. Odată instalat confortabil în scaun poți observa fără mult efort că ar fi extrem de dificil să poți transporta pasageri pe bancheta din spate. Pe lângă accesul anevoios, caracteristic mașinilor cu trei uși, spațiul acestora pentru picioare este complet nesatisfăcător.

Dacă poți trece peste aceste neajunsuri descoperi adevăratul „sentiment Mini”. Toate comenzile sunt la îndemână, sistemele electronice abundă, iar soliditatea mașinii impresionează. Pe măsură ce faci cunoștință cu echipamentele aflate în dotarea mașinii ajungi să apreciezi modul în care inginerii au reușit să îmbine stilul caracteristic Mini cu tehnologia de ultimă oră. Și astfel ajungem, de exemplu, la Mini Connected, interfața care te ajută să comunici extrem de facil cu mașina, sau la Mini Professional, sistemul de navigație cu afișaj integral color. Alături de acestea, multe sisteme de comandă și control, îți fac viața la bord cât se poate de plăcută.

Citește și:
– TEST Mini JCW Coutryman: Cât de maxi poate fi un Mini

Însă, dincolo de aspect, Mini Cooper impresionează prin senzația de kart pe care o lasă în timpul deplasării. Șasiul rigid, consolele scurte, lungimea redusă și, mai ales, ansamblul motor – cutie încântă în special în timpul deplasării în zone urbane. Grație celor 136 CP oferiție de propulsor mașina se comportă ca un diavol tazmanian, cu răspunsuri prompte la accelerări și frânări și cu schimbări aproape insesizabile ale treptelor de viteză. Unde mai pui că sistemul de direcție este croit parcă pentru a te putea strecura ușor prin traficul aglomerat, iar dimensiunile mici ale mașinii îți permit să parchezi în spații pe care le credeai bune cel mult pentru o motocicletă cu ataș.

Mini Cooper, în versiunea cu trei uși, este inteligent, carismatic şi are maniere impecabile. Este partenerul ideal pentru o seară în oraș sau pentru drumul până la locul de muncă. Toate astea, desigur,

dacă îți permiți prețul de minimum 26.848 de euro pe care îl solicită comercianții mărcii britanice. (Foto: Mihai Dăscălescu)

Citește și:

Leave a Comment