Share
Petrolul, „monedă” în vremuri tulburi. SUA profită de prăbușirea istorică a prețului

Petrolul, „monedă” în vremuri tulburi. SUA profită de prăbușirea istorică a prețului

Prăbușirea istorică a prețului petrolului, înregistrată aseară când pentru prima dată în istorie s-a atins cotația negativă de -37,63 de dolari, a favorizat achizițiile celor care își permit să speculeze momentul. Donald Trump a anunţat că Statele Unite cumpără 75 de milioane de barili.

Petrolul Texas (WTI) a înregistrat luni o prăbuşire istorică de 305% şi, pentru prima dată de când există statistici, a trecut la valori negative, în contextul în care preţul barilului a fost cotat la -37,63 dolari.

La finalul şedinţei de la Bursa de Mărfuri din New York (Nymex), cotaţiile futures ale petrolului Texas cu furnizarea în mai au scăzut cu cifra record de 55,9 dolari faţă de sesiunea de vineri.

Analiştii au subliniat că aceste contracte pentru mai nu vor mai fi în curând indice de referinţă al petrolului din SUA şi începând de marţi va trebui analizată evoluţia contractelor futures pentru iunie, în funcţie de volumul cererii. Luni, contractele pentru iunie erau încheiate la 20,43 dolari, existând deja o cerere de cinci ori mai mare faţă de cea pentru mai.

„Colapsul (…) este în primul rând o reflecţie a comercianţilor care au semnat contracte până în iunie, astfel că nimeni nu vrea să obţină livrarea deoarece toată capacitatea de înmagazinare este aproape completă”, a avertizat Edward Moya, analist senior de piaţă la Oanda.

SUA își umple rezervele de petrol

În acest context extraordinar, preşedintele american Donald Trump a anunţat azi-nopate că Statele Unite vor profita de prăbuşirea istorică a preţului petrolului pentru a cumpăra 75 de milioane de barili cu scopul de a umple rezerva strategică.

„Ne umplem rezerva strategică de petrol şi ne gândim să punem până la 75 de milioane de barili în rezerve, ceea ce le va umple”, a declarat preşedintele în cursul briefingului cotidian de presă privind pandemia de Covid-19.

Este interesant de menționat că, încă de pe 13 martie, Trump anunţase că intenţionează să umple complet rezerva strategică. Pe 17 aprilie ea conţinea 635 de milioane de barili în timp ce limita autorizată este de 713,5 milioane de barili.

Rezerva americană are o capacitate de depozitare de 727 de milioane de barili şi se află înmagazinată într-un complex de patru situri subterane în statele Texas şi Louisiana, pe malul Golfului Mexic.

Ţiţeiul este destinat situaţiilor de urgenţă, ca în 1991 în momentul operaţiunii „Furtuna Deşertului” după invazia Kuweitului de către Irak, în 2005 după uraganul Katrina sau în 2011 în cursul revoltei populare din Libia. Alte vânzări, mai punctuale, au avut loc în ultimii ani pentru a echilibra bugetul de stat al SUA.

Motivele scăderii dramatice a prețului pentru petrol

Pentru a înţelege ce s-a întâmplat în cursul zilei de luni, când prețul a ajuns până la -37,63 de dolari trebuie menționat că operatorii au acuzat lipsa de spaţiu de înmagazinare. Mai mult chiar, marile operaţiuni ale guvernului SUA de a face stocuri deja sunt aproape finalizate. Din acest motiv, un cumpărător poate ajunge să primească bani pentru a cumpăra petrol.

Astfel, firma de consultanţă în energie Rystad Energy a subliniat că piaţa ştie că stocurile de petrol ale SUA vor fi la maximum foarte repede, şi în aceeaşi măsură rafinăriile vor continua să-şi reducă semnificativ activitatea, din cauza lipsei de spaţii de înmagazinare și a cererii scăzute, în special pentru benzină, fără a vinde.

„Credem că stocurile comerciale de petrol ale SUA vor fi la niveluri fără precedent la finele lui aprilie”, a concluzionat Rystad Energy.

Pandemia a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii.

Leave a Comment