Share
Virusul Covid-19 are deja un „cap de pod” în Europa. Mai poate fi oprit?

Virusul Covid-19 are deja un „cap de pod” în Europa. Mai poate fi oprit?

Epidemia declanșată de noul coronavirus a ajuns în Europa, iar Italia pare a fi statul în care măsurile de protecție au fost cel mai puțin eficiente. În prezent sunt raportate în Peninsulă 79 de cazuri de infecții cu Covid-19 și două decese.

Până în această săptămână epidemia cauzată de virsul Covid-19 părea departe de continentul european. Deși veștile din China nu erau deloc bune, europenii se considerau la adăpost grație activării rpaide a unui mecaniscm continental de protecție. Doar că declarațiile oficialilor europeni par să nu fi fost susținute de realitatea din teren, iar primul stat care a lăsat poarta deschisă epidemiei pare a fi Italia.

Conform ultimelor date, statele din Europa în care s-au raportat cazuri de infecție cu Covid-19 sunt Italia, – 79 de cazuri, două decese, Germania – 16 cazuri, Franța – 12 cazuri, Marea Britanie – 9 cazuri, Spania – 2 cazuri. Aceste cifre arată că italienii întregul sistem de protecție european este în pragul de a se prăbuși din cauza măsurilor ineficiente ale italienilor, stat care, deși nu deține cea mai mare comunitate chineză din Europa, a rapoprta astăzi cele mai multe îmbolnăviri.

Acțiuni ineficiente și tardive

O a doua persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus a murit ieri în Italia, unde până în prezent au fost raportate 79 de cazuri de contaminare, cele mai multe în Lombardia. De altfel, cea de-a doua victimă – internată de circa zece zile – este o femeie care trăia în zona de nord a Italiei.

Vineri, autorităţile au anunţat că cel puţin nouă oraşe din Lombardia şi unul din Veneto au închis barurile, şcolile şi alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare cu noul coronavirus. Această decizie a fost luată de Ministerul Sănătăţii în acord cu cele două regiuni implicate, după ce un prim focar autohton italian a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi.

Un prim deces cauzat de această pneumonie virală în Italia, cel a unui bărbat de 78 de ani, a fost anunţat în cursul nopţii de joi spre vineri. Bărbatul era internat de zece zile la Veneţia, în nordul Italiei, pentru o boală care nu avea legătură cu coronavirusul, a precizat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza.

Mai poate fi evitată răspândirea în Europa?

Fereastra de oportunitate pentru a opri răspândirea la nivelul întregii lumi a epidemiei cu noul coronavirus este pe cale să se închidă, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Totuși, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, consideră că răspândirea virusului poate fi oprită.

„Fereastra de oportunitate este însă din ce în ce mai mică, aşa că trebuie să acţionăm rapid înainte să se închidă. De aici înainte, această epidemie poate înainta în orice direcţie. Dacă ne descurcăm bine, putem stopa declanşarea unei crize serioase, însă dacă ratăm această oportunitate, s-ar putea să ne confruntăm cu o problemă gravă”, a susţinut el.

În contextul numărului tot mai mare de cazuri raportat în Europa, în special îmn Italia, informațiile privind scăderea numărului de infecții în China oferă o palidă relaxare. Mai ales că, prin căile sale rapide de transport, coroborate cu divizarea dintre statele membre, Uniunea Europeană poate fi un teren propice de răspândire a virusului. Unul în care izolarea unui anumit stat este aproape imposibilă.

Mai grav chiar, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge consideră că nu toate cazurile de coronavirus înregistrate în Italia par să aibă o clară istorie epidemiologică, respectiv o legătură cu călătoriile în China sau cu persoanele deja bolnave.

„Numărul mic de cazuri din afara Chinei ne-a oferit până acum oportunitatea de a reduce răspândirea la nivel internațional. Acum, deși cazurile din alte țări rămân relativ puține, începem să ne îngrijorăm asupra numărului de infecții care nu au legături clare cu călătoriile în China sau cu persoane care deja au fost infectate. Asta ne reduce libertatea de acțiune, dar îngrădirea bolii e încă posibilă, atât timp cât suntem pregătiți în mod adecvat, în special în țările cu sisteme de sănătate vulnerabile. Dar comunitatea internațională încă nu acționează în această direcție”, a explicat oficialul OMS.

România ia noi măsuri

Reprezentanţii Comitetului intersectorial pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanţii autorităţilor cu responsabilitate în acest domeniu, au susţinut în seara zilei de 22 februarie 2020 o teleconferinţă, având în vedere evoluţia cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroşi cetăţeni români.

Până în prezent, nu sunt raportate de către autorităţile italiene cazuri de cetăţeni români simptomatici cu noul coronavirus.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariţia de cazuri de infecţie cu noul coronavirus pe teritoriul naţional, din cauza dinamicii călătoriilor cetăţenilor români pe rutele terestre şi aeriene dintre cele 2 ţări.

Autorităţile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localităţile afectate din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localităţi în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în ţară în condiţii de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autorităţile italiene.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătăţii către unităţile sanitare şi medicii de familie, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti.

Vor fi suplimentate măsurile de control şi prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime / fluviale şi aeriene. Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul direcţiilor de sănătate publică, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiţia de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unităţile sanitare unde acestea se prezintă (unităţile primiri urgenţe, spitale, medici de familie) la direcţiile de sănătate publică şi la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătăţii va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină şi pentru managementul cazurilor suspecte şi confirmate de infecţie cu coronavirus (COVID-19).

Impact asupra economiei mondiale

Fondul Monetar Internaţional a avertizat ieri că extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care se desfăşoară la Riad, Arabia Saudită.

Georgieva a precizat că FMI examinează mai multe scenarii pesimiste dacă epidemia de Covid-19 durează mai mult şi se extinde semnificativ pe plan global.

Adresându-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: „În actualul nostru scenariu de bază, politicile anunţate sunt implementate şi economia chineză va reveni la normal în trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor şi de scurtă durată. Dar, de asemenea, analizăm mai multe scenarii pesimiste, în care răspândirea epidemiei continuă şi se extinde pe plan global, iar consecinţele asupra creşterii economice sunt mult mai extinse”.

Leave a Comment