Share
Cu sau fără stadioane de antrenament și cale ferată către aeroport, Bucureștiul a intrat în faza finală de pregătire a EURO 2020

Cu sau fără stadioane de antrenament și cale ferată către aeroport, Bucureștiul a intrat în faza finală de pregătire a EURO 2020

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului, a declarat astăzi, la finalul Comitetul interministerial de pregătire şi organizare a turneului final al Campionatului European de fotbal, că EURO 2020 va avea loc la Bucureşti în cele mai bune condiţii.

„Marcăm de aici, din sediul Guvernului, intrarea în faza finală de pregătire a EURO 2020, eveniment de maximă importanţă pentru ţara noastră. După discuţiile de astăzi vă pot reconfirma că EURO 2020 va avea loc la Bucureşti în cele mai bune condiţii asumate de statul român. Acest eveniment este o certitudine pentru România. În această şedinţă, Compania Naţională de Investiţii (CNI) ne-a informat că toate facilităţile necesare acestui important eveniment vor fi finalizate şi vor fi disponibile în momentul începerii turneului final”, a declarat Ionuţ Stroe.

„Suntem în linie dreaptă cu tot ceea ce înseamnă pregătiri. Pot anunţa public că toate scrisorile de garanţie au fost implementate de partea română. Intrăm în etapa operaţională a acestui proiect, toate instituţiile statului prezente azi aici sunt pregătite pentru acest eveniment, îşi cunosc foarte bine rolul, ştiu ce au de făcut de acum încolo. UEFA şi-a finalizat calendarul regulat de vizite în România pentru organizarea acestui Campionat European, ultima vizită a avut loc în luna ianuarie. Din acest moment există prezenţă permanentă din partea oficialilor UEFA în România pentru a se ocupa de chestiunile operative care pregătesc acest eveniment”, a adăugat ministrul.

Acesta a menționat și că lucrările la linia ferată care va lega Aeroportul Henri Coandă de Gara de Nord din Capitală şi cele de la Aeroportul Băneasa au început. „Linia ferată care leagă Aeroportul Otopeni de Gara de Nord şi modernizarea Aeroportului Băneasa sunt în proces de implementare. Este practic un plus pe care autorităţile române îl aduc planului de mobilitate oferit la momentul angajării la acest Campionat European”, a precizat Stroe.

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C a EURO 2020 şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică în urma barajului de Liga Naţiunilor, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

UEFA solicită celor 12 ţări organizatoare să pună la dispoziţie alte patru stadioane la standarde internaţionale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid şi Dinamo, însă lucrările au început doar la primele trei. Din motive juridice, lucrările la stadionul Dinamo întârzie să înceapă.

Pentru că nu există în prezent certitudinea finalizării la timp a noilor stadioane, propunerile FRF pentru antrenamentele echipelor naţionale care vor juca la Bucureşti sunt bazele sportive de la Mogoşoaia, Berceni (FCSB) şi Voluntari, şi nu stadioanele Steaua, Arcul de Triumf şi Rapid din Capitală. În cazul în care vor fi gata până la 30 mai 2020, FRF va putea adăuga noile arene pe lista propunerilor pentru antrenamentele din timpul EURO 2020.

CNI: Două stadioane ar putea fi totuși gata până la EURO

Ionuţ Stroe explicat că Stadionul Giuleşti va fi gata în luna septembrie şi a subliniat că arena Dinamo va fi construită după rezolvarea problemelor juridice.

„Cele două stadioane anunţate deja vor fi gata. Dar reiterez angajamentul ferm al statului român în ceea ce priveşte investiţia în toate cele patru anunţate iniţial. Dacă există probleme juridice la Dinamo asta nu înseamnă că vom abandona această investiţie. La Giuleşti se lucrează şi stadionul va fi gata probabil în toamnă. Chestiunea de natură juridică de la Dinamo trebuie să îşi găsească finalitatea. Din acel moment, când vom cunoaşte regimul juridic al arenei vor demara şi procedurile legale şi anume transferarea la CNI şi celelalte. Dar până nu se lămureşte regimul juridic nu putem să acţionăm în niciun fel”, a afirmat Stroe, care a precizat că săptămâna viitoare va efectua vizite pe şantierele deschise la cele trei stadioane.

În același timp, Manuela Pătrăşcoiu, directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), a precizat că Stadionul Steaua este finalizat acum în proporţie de 75%, Arcul de Triumf – 60%, iar Rapid – 35%.

„Stadionul Steaua are un stadiu de execuţie de 75%, iar în prima parte a lunii februarie va fi finalizată în totalitate montarea acoperişului. Vom începe infrastructura în luna martie pentru gazon, iar din aprilie vor începe lucrările de ţesere pentru că va fi un teren hibrid. La fel şi la Arcul de Triumf va fi un teren hibrid, acolo lucrările la gazon vor începe în martie. Stadionul Arcul de Triumf este într-un stadiu de 60%. Până la 30 mai 2020, Steaua şi Arcul de Triumf vor fi pregătite pentru antrenamente. Deci vor avea asigurate spaţiile pentru presă, vestiarele, gazonul, nocturna, tot ceea ce a fost agreat cu UEFA. Stadionul Giuleşti este într-un stadiu de 35%, iar săptămâna viitoare va fi la cota zero pentru că se va termina turnarea plăcii de beton şi se începe montarea elementelor de suprastructură. În luna septembrie va fi gata şi acest stadion”, a menţionat ea.

Leave a Comment